Just Peace Open Day 2023

  • Datum: 24 september 10:00 - 17:00
  • Locatie: The Hague, multiple locations 

Op zondag 24 september is het zo ver Just Peace Open Dag 2023. Den Haag zal deze gehele dag in het thema staan van vrede en gerechtigheid! Verschillende (inter)nationale organisaties zullen hun deuren openen voor publiek. Leer, bekijk en ervaar hoe deze plekken werken aan Vrede en Recht! 

Deelnemende organisaties:

Rijksmuseum De Gevangenpoort:

Wandeltocht 
Ontdek de verschillen tussen het moderne Nederlandse recht en het rechtssysteem zoals het vroeger was. Principes die nu als basis dienen voor ons rechtssysteem zouden in de middeleeuwen heel vreemd hebben geleken - en vice versa. Hoe heeft het recht zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot wat we vandaag kennen? Was Den Haag altijd de stad van Vrede en Recht? Ga met ons mee voor een wandeling langs enkele plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de juridische geschiedenis van ons land.

Schrijf je hier in

Lezing 

Tijdens de Just Peace Open Dag 2023 presenteert Rijksmuseum De Gevangenpoort de lezing: "Geschiedenis van de humanisering van het Nederlandse strafrecht". Al in de zestiende eeuw gingen er stemmen op tegen de barbaarse kanten van de toenmalige rechtspleging. Toch zou het nog eeuwen duren voor de doodstraf en iedere vorm van marteling in Nederland werden afgeschaft. In deze lezing wordt u meegenomen door de geschiedenis van de humanisering van het Nederlandse strafrecht. De lezing wordt gehouden wij het Haags Historisch Museum en het wordt in het Nederlands gegeven. 

Schrijf je hier in

Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH):
Sinds 1893 werkt de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) aan de geleidelijke eenmaking van de regels van het internationaal privaatrecht door middel van de onderhandelingen over de goedkeuring en het toezicht op internationale verdragen – de HCCH-verdragen – en andere rechtsinstrumenten. De HCCH-verdragen en normatieve projecten behandelen een breed scala aan kwesties - kinderbescherming, adoptie, kwetsbare volwassenen, handel, investeringen, toerisme, de digitale economie en meer - met een directe praktische impact op individuen, gezinnen en bedrijven. Wat gebeurt er als een persoon in de Filippijnen kinderbijslag zoekt bij zijn ex-partner in Portugal, of als een kind in Australië ten onrechte door zijn ouder naar Argentinië wordt gebracht, in strijd met het gezagsrecht van de andere ouder? Kan een getuige in Marokko bewijs leveren in een civiele zaak in Mexico, of kan een in de Dominicaanse Republiek afgegeven middelbare schooldiploma in Denemarken worden erkend? Doe mee aan de Open Dag van de HCCH voor meer informatie!

Schrijf je hier in

Justice & Peace:
De in Den Haag gevestigde mensenrechtenorganisatie Justice & Peace is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verdedigen en bevorderen van respect voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid voor iedereen. Zij geloven dat iedereen een veranderaar kan zijn. Hun werk is gericht op het opbouwen en versterken van lokale gemeenschappen van veranderaars die actie ondernemen om rechtvaardigere, duurzamere en gastvrijere samenlevingen te creëren.

Tijdens deze Just Peace Open Dag opent Justice & Peace haar deuren in de expositieruimte Anna Vastgoed en Cultuur aan de Hofvijver. In de tentoonstelling "My Point, your View" kun je kennismaken met het krachtige werk van striptekenaar Yves Kulondwa uit de Democratische Republiek Congo (DRC). Yves is de huidige deelnemer van Justice & Peace's Artists' Safe Haven initiatief. Tijdens je bezoek krijg je ook de kans om medewerkers van Justice & Peace te ontmoeten en meer te leren over hun werk op het gebied van mensenrechtenverdedigers & veiligheid en migratie & mensenrechten.

Schrijf je hier in

Internationaal Strafhof (ICC):
Betreed de openbare galerij van het Internationaal Strafhof om de rechtszaal te bekijken: presentaties daar bevatten een video en Q &A met rechtbankpersoneel en lopen elk uur (eerste sessie om 10:30 uur). Leer hoe het ICC, als een permanent hof van laatste redmiddel, werkt om gerechtigheid te brengen aan slachtoffers van enkele van 's werelds ergste misdaden, en stel uw vragen aan ICC-experts. Bezoekers zijn dan van harte welkom om andere informatiestands in de openbare ruimte van het gebouw te bezoeken, om meer te weten te komen over banen en stages, het trustfonds voor slachtoffers en het werk van het personeel van het Internationaal Strafhof.

Schrijf je hier in

UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT):
Maak van de gelegenheid gebruik om op de Open Dag van dit jaar onze rechtszaal binnen te stappen waar sinds de jaren 1990 toegewijde rechters, advocaten, tolken en vele anderen hebben gewerkt in het streven naar internationale gerechtigheid. In de loop der jaren werden tientallen van de hoogste militaire en politieke functionarissen in deze rechtszaal berecht en velen werden verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide gepleegd in het voormalige Joegoslavië. Juridische en andere professionals zullen hun ervaringen delen met het werken in en buiten de rechtszaal en zullen in staat zijn om uw vragen over ons werk te beantwoorden.

Schrijf je hier in

Vredespaleis: Permanent Hof van Arbitrage (PCA), Internationaal Gerechtshof (ICJ), Carnegie Foundation:
Dit is een gelegenheid voor leden van het grote publiek om het gebouw van het Vredespaleis te bezoeken en meer te weten te komen over deze internationale instellingen. Over het programma: • Alle presentaties en rondleidingen (duur ca. 70 minuten) zijn gepland tijdens de volgende zes tijdsloten: 11:00, 11:40, 13:20, 14:00, 14:40, 15:20 CEST. Tijdens het programma bezoek je verschillende ruimtes van het Vredespaleis. De afzonderlijke presentaties duren elk ongeveer 20 minuten. Alle geregistreerde deelnemers moeten het hele programma aanwezig zijn. Het is niet mogelijk om halverwege te vertrekken. Alle presentaties en rondleidingen worden in het Engels gegeven.

Schrijf je hier in

Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE HCNM):
Dertig jaar geleden, te midden van de uitdagingen van het veranderende Europese geopolitieke landschap van de vroege jaren 1990, werd de positie van Hoge Commissaris van de OVSE voor nationale minderheden ingesteld met een mandaat om vroegtijdig te waarschuwen en vroegtijdig actie te ondernemen bij het eerste teken van spanningen waarbij nationale minderheden in de OVSE-regio betrokken zijn: een gebied dat zich uitstrekt van Vancouver tot Vladivostok. Vandaag de dag blijft de Hoge Commissaris samenwerken met alle 57 aan de OVSE deelnemende staten om de oorzaken van interetnische spanningen te identificeren en te helpen bij het opbouwen van goed geïntegreerde, multi-etnische samenlevingen die diversiteit vieren.

Tijdens de Just Peace Open Day 2023 zal het OVSE HCNM-programma bestaan uit twee presentaties: Elke HCNM-presentatie duurt ongeveer 1 uur en richt zich op het werk van de Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden. Er is ruimte voor een gesprek en vragen.

Schrijf je hier in


EUROJUST:
Op zondag 24 september nodigt Eurojust u uit voor zijn Open Dag. Doe met ons mee om unieke inzichten te krijgen in het werk van het Agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken op ons hoofdkantoor in Den Haag.

Op 24 september verwelkomen we vooraf geregistreerde bezoekers in twee identieke sessies in de ochtend en in de middag. Inschrijven kan tot en met donderdag 21 september. Geef aan of u de ochtendsessie (van 10:00 tot 12:00 uur) of de middagsessie (van 13:00 tot 15:00 uur) wilt bijwonen. Wij verzoeken u vriendelijk om de instructies op de registratiepagina zorgvuldig te lezen.

Schrijf je hier in

International Commission on Missing Persons (ICMP):
Het ICMP werd opgericht in 1996, aanvankelijk om de inspanningen te coördineren voor het opsporen van de 40.000 mensen die vermist waren als gevolg van de oorlogen in voormalig Joegoslavië, en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke intergouvernementele organisatie met een wereldwijd mandaat. In 2015 verhuisde het hoofdkantoor naar Den Haag. Momenteel heeft ICMP programma's met betrekking tot Canada, Syrië, Irak, Libië, Mediterrane migratie, de Westelijke Balkan, Oekraïne en Vietnam. Haar mandaat is stevig gebaseerd op het ondersteunen van de rechtsstaat en het bieden van waarheid, gerechtigheid en herstelbetalingen aan families van vermisten.

Kom naar de Open Dag van Just Peace, waar onze medewerkers de belangrijkste activiteiten van het ICMP zullen presenteren, waaronder institutionele opbouw en hulp aan justitie, de toepassing van forensische wetenschap en databasetechnologie, en inspanningen om het maatschappelijk middenveld te ondersteunen. Er zal ook gelegenheid zijn om het ultramoderne DNA-laboratorium van ICMP van dichtbij te bekijken.

De kwestie van vermiste personen is verbonden met conflicten, mensenrechtenschendingen, georganiseerde misdaad, mensenhandel, politieke instabiliteit, klimaatverandering, illegale migratie en gedwongen verplaatsing van vluchtelingen. Dit betekent dat het verbonden is met het werk van meerdere internationale organisaties die ook hun hoofdkwartier in Den Haag hebben. 

De sessie vindt plaats van 11:00 tot 12:30. Het zal een korte presentatie zijn, gevolgd door een interactieve sessie over DNA, een kleine wedstrijd en vraag & antwoord.

Schrijf je hier in

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW):Bezoek tijdens de Open Dag 2023 de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede 2013 – om meer te weten te komen over chemische wapens, waarom we moeten samenwerken om ze volledig te elimineren en hoe u kunt bijdragen.

Schrijf je hier in

Kosovo Specialist Chambers (KSC):
Als onderdeel van het Just Peace Festival verwelkomen de Kosovo Specialist Chambers u graag in hun gebouwen voor een rondleiding en presentatie over het mandaat en het werk van het Hof. Gedurende een uur zal ons outreach-team u rondleiden in de openbare ruimtes van de rechtbank, waaronder de persbriefingsruimte, het mediacentrum en de publieke tribune met uitzicht op de rechtszaal. Gedurende deze tijd zullen we u meer vertellen over de oprichting van de Kamers, de lopende juridische procedures en het KSC Outreach-programma. Er zijn twee tijdslots beschikbaar voor de rondleiding door het KSC, om 10.00 uur en 12.30 uur. Vanwege de beperkte zitplaatsen kunnen we maximaal 40 deelnemers per tijdslot ontvangen.

Schrijf je hier in

TU Delft | Den Haag:
Vraag het de professor/chat met de professor (30 min)Labspel door studenten van de TU Delft (30 min)Waardendebat: Interactieve sessie waarbij het publiek onderdelen kiest + talkshow (30 min)

Schrijf je hier in

Asser Instituut:
Ontdek de complexe wereld van terrorismebestrijding door middel van interactieve discussies en spelletjes in het Asser Instituut tijdens de Just Peace Open Day.

In een interactieve sessie krijgt u inzicht in het onderzoek van het Asser Instituut naar de juridische aspecten van terrorismebestrijding. We beginnen met een snelvuurquiz, waar onze experts uw kennis van terrorisme, de reacties van de Verenigde Naties en staten erop, huidige en toekomstige bedreigingen en voortdurende preventie-inspanningen zullen testen. We bespreken ook belangrijke termen als radicalisering, gewelddadig extremisme en politiek geweld. Deze termen worden gebruikt in de hele dialoog rond terrorisme, maar ze moeten niet worden verward omdat ze verwijzen naar verschillende daden.

Schrijf je hier in


Peace in the Park :
Innerlijk oplaadpunt: leer hoe je kunt opladen, ontladen, ontspannen en rust kunt vinden in je dagelijks leven, zelfs als je wordt geconfronteerd met onzekerheid, onzekerheid, chaos en druk. Innerlijke rust en een sterke zelfrelatie kunnen je helpen om beter door stressvolle situaties te navigeren.

Wist je dat een vredige mindset het startpunt is voor innerlijke rust? Het is een cruciale eerste stap voordat je actie onderneemt. Bij Peace in the Park kun je de hele Open Dag betreden om op te laden bij het Inner Charging Point of deelnemen aan een van de vier sessies van 30 minuten. Reserveer nu je plek en ontvang je gratis Personal Charging Card.

Schrijf je hier in


Nationaal Monument Oranjehotel:
Achter de muur van de Scheveningse gevangenis bevindt zich het ‘Oranjehotel’, de bijnaam voor het cellencomplex tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting door de Duitse bezetter. Het complex kreeg al snel de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele verzetsmensen die hier zaten in afwachting van hun proces of vonnis. Maar ook andere mensen die een bedreiging waren voor het naziregime zaten er gevangen: Joden, Roma en Sinti, communisten, zwarthandelaren en Jehova’s getuigen. De gevangenis was de belangrijkste Duitse politiegevangenis in bezet Nederland, een symbool voor rechteloosheid en onderdrukking.

Bezoekers van de Just Peace Open dag krijgen €2,50 korting op een ticket voor het NM Oranjehotel op vertoon van hun Just Peace Open Day ticket/code. 

Schrijf je hier in om je korting te ontvangen

Unplugged for Peace: Akoestisch concert:

Unplugged for peace is een akoestisch muziekoptreden van een ensamble van het Residentie Orkest georganiseerd in samenwerking met Nationaal Monument Oranjehotel en Just Peace, met een boodschap van hoop, solidariteit, vrede en recht.

Terwijl we samenkomen in het NM Oranjehotel, om de Just Peace Open Dag 2023 af te sluiten, nodigen we je uit om jezelf onder te dompelen in een middag vol harmonie, inspiratie en een gezamenlijke beweging naar een betere en vreedzamere wereld. Laat de melodieën je inspireren om actie te ondernemen in je eigen leven, vrede te bevorderen binnen je gemeenschap en daarbuiten, en te handelen met solidariteit met degenen die zijn beroofd van hun fundamentele mensenrechten.

Symphony 2030 is de maatschappelijke pijler van het Residentie Orkest en komt voort uit de ambitie om relevant en betekenis vol te zijn voor alle inwoners van de stad, uit alle lagen van de samenleving. Symphony 2030 is gekoppeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Met projecten als RO in de wijk, het Stadsorkest The Residents en op maat gemaakte projecten met maatschappelijke partners willen we inwoners van Den Haag inspireren en met elkaar verbinden. We zetten de kracht van muziek in om ontmoetingen en onderlinge betrokkenheid te stimuleren, om bepaalde thema's te belichten en om bruggen te bouwen.

Schrijf je hier in

The Hague Humanity Hub

Als onderdeel van de Just Peace Open Dag op 24 september, werken Art Works Project, Human Rights in the Picture en The Hague Humanity Hub graag samen aan een gezamenlijke pop-up tentoonstelling die de krachtige verbinding tussen visuele pleitbezorging en vredesopbouw onderzoekt. Deze gezamenlijke tentoonstelling heeft tot doel het kritieke belang van visuele pleitbezorging te belichten bij het vergroten van bewustwording, het bevorderen van dialoog en het teweegbrengen van positieve verandering op het gebied van mensenrechten en vrede. ART WORKS Projects (AWP) en Human Rights in the Picture (HRitP) zijn twee non-profitorganisaties die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten door middel van documentaire film en fotografie. Beide organisaties zijn leden van de Humanity Hub en dragen bij aan het ecosysteem van Den Haag voor een vreedzamere en rechtvaardigere wereld.

Op deze pop-up tentoonstelling zullen we een selectie van hun werken tonen uit twee tentoonstellingen: "Verandering in Beeld: Verhalen die Mensenrechten Versterken" van Art Works Project en "Verhalen uit de Straten van Myanmar" van Human Rights in the Picture. Naast de tentoongestelde fotografie zullen we ook een geselecteerd aantal video's van beide organisaties laten zien. Art Works Project zal een video tonen waarin de kracht van fotografie wordt belicht om de ervaringen van degenen die veiligheid zoeken te portretteren, ter ere van Wereldvluchtelingendag.

Met deze gezamenlijke pop-up tentoonstelling willen we de kracht van visuele middelen vieren in het pleiten voor positieve verandering en collectieve actie inspireren in de zoektocht naar een vreedzamere en rechtvaardigere samenleving. We nodigen alle individuen en organisaties die geïnteresseerd zijn in de intersectie van kunst, mensenrechten en vrede uit om zich bij ons aan te sluiten bij deze verkenning van de visuele taal van pleitbezorging. Samen kunnen we onze impact vergroten en een betere wereld voor iedereen creëren.

Schrijf je hier in

The Hague, multiple locations Aanmelden