Den Haag, internationale stad van vrede en recht

Den Haag is regelmatig in het wereldnieuws door de internationale rechtszaken van bijvoorbeeld het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Maar er gebeurt méér.

De bijzondere status van Den Haag als stad van vrede en recht trekt vele regeringsleiders, internationale organisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en studenten aan. Zij werken hier met elkaar samen, delen hun kennis en ontwikkelen nieuwe ideeën om wereldwijde problemen op te lossen.

Internationale organisaties

In Den Haag zijn 200 intergouvernementele en non- gouvernementele organisaties gevestigd. Denk aan het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, Eurojust, Europol en de OPCW. Ook NGO's als Unicef en Oxfam Novib en vrijwel alle buitenlandse ambassades en consulaten bevinden zich in Den Haag. Internationale organisaties, kenniscentra en bedrijven werken graag met elkaar samen, want dat levert nieuwe kennis en innovatieve producten op. De meeste internationale organisaties zijn gevestigd in de Internationale Zone. Hier is ook een aantal ambassades gevestigd.