Orange the world

  • Datum: 25 november 7:00 - 17:00
  • Locatie: Multiple locations

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook Den Haag doet mee in de strijd tegen tegen gendergerelateerd geweld. Jij ook? Lees hier wat je kunt doen.

De internationale campagne Orange the World vindt elk jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In deze periode worden overal ter wereld gebouwen oranje uitgelicht en vinden er tentoonstellingen en andere activiteiten plaats. Dit jaar kleurt de Centrale Bibliotheek elke avond oranje gedurende Orange the World. De kleur oranje staat voor een zonsopgang; de dageraad in een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Op 25 november openen we de campagne en expositie.

Femicide

De gemeente Den Haag kiest er dit jaar voor om extra aandacht te vragen voor slachtoffers van femicide tijdens en na Orange the World. Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen.

Femicide is meer dan het dodelijk (ex)partnergeweld, het is ook moord op een vrouw vanwege haar gender, dus vanwege het feit dat zij door het leven gaat als een vrouw en gezien wordt als bezit. Deze kwetsbaarheid zit geworteld in de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen meer risico om slachtoffer te worden van geweld dan mannen. Femicide is de ernstigste vorm van geweld tegen meisjes en vrouwen en een onacceptabele schending van mensenrechten.


Openingsceremonie & expositie

Om femicide onder de aandacht te brengen bundelen stichting Open mind, de gemeente Den Haag en de nabestaanden van slachtoffers van femicide hun krachten.

De reizende expositie FEMICIDE brengt de verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden.

Zaterdag 25 november om 17.00 uur (inloop 16:45) zal wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie en Volksgezondheid) samen met nabestaanden de expositie openen. Daarnaast zullen nabestaanden spreken en Naomi Inez, wiens moeder slachtoffer werd van geweld, optreden.

Locatie: Theater aan het Spui (Spui 187, 2511 BN Den Haag)

Laat weten dat je komt door dit formulier in te vullen. Aanmelden is niet verplicht.


Programma openingsceremonie:

16:45 uur

Inloop

17:00 - 17:15 uur

Dansvoorstelling New Choreographic Design

17:20 - 17:30 uur

Voordracht Barbara Godwaldt

17:35 - 17:45 uur

Welkomstwoord Mariëlle Vavier, wethouder voor Armoede, Inclusie en Zorg

17:45 - 17:55 uur

Opening tentoonstelling

18:00 - 18:10 uur

Naomi Inez & Lucie de Saint Vincent

18:15 - 18:30 uur

Einde programma + NapraatAtrium tentoonstelling

Als onderdeel van Orange the World, de internationale campagne in de strijd tegen geweld tegen vrouwen, is een tentoonstelling te zien in het Atrium van Den Haag van 25 november t/m 4 december. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag en is met behulp van de app Help For Hope, ontwikkeld door het Franse collectief Mots et Maux de Femmes, en wordt ondersteund door Alliance Française La Haye, Soroptimist International Club ’s-Gravenhage, Zonta Den Haag1, Zonta aan Zee.


Met beelden en woorden wordt het geweld tegen vrouwen verteld in de tentoonstelling Orange The World. De tentoonstelling is om bewustheid te creëren over geweld tegen vrouwen, om de onverschilligheid tegen te gaan en om slachtoffers en daders van huiselijk geweld te informeren.


Film 'Mustang'

Op 29 november om 18.30 wordt ‘Mustang’ (2015, Deniz Gamze Ergüven)getoond in Pathé Buitenhof. Vijf verweesde zusjes groeien op in een traditioneel Turks dorpje en worden voorbereid op uithuwelijking. Bij de oudste zusjes lijkt de uithuwelijking volgens plan te verlopen, totdat de jongste besluit te rebelleren en het hele dorp in rep en roer is. Een film over kaders en het verlangen om hieruit te breken. Waarin de speelsheid en zussenliefde het zware thema op een hele mooie manier lucht geeft. Een indrukwekkende film die genomineerd werd voor een Oscar.

Mustang is een verhaal dat je gegarandeerd bij zal blijven.

Voorprogramma tba.

  • Pathé Buitenhof Den Haag
  • Zaal open 18.30 uur
  • Start programma 18.45 uur
  • Met inleiding
  • Lengte film 1 uur en 37 minuten
  • Ticketprijs € 2,50 incl. popcorn en drankje

Ben jij er ook bij? Koop je kaartje via de speciale ticketlink.


Waarom Oranje?

Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur staat voor een zonsopgang; een positief symbool voor een toekomst zonder geweld.

Met de kleur oranje vieren we tijdens de Orange the World-campagne een toekomst zonder geweld, die mogelijk is als we ons allemaal samen inspannen. Nederland zal vanwege de energiecrisis dit jaar minder oranje kleuren; wel zijn er overal activiteiten verspreid door het hele land. Zo organiseren lokale en nationale organisaties straat- en andere acties voor vrouwenrechten en emancipatie tijdens de '16 Days of Action’.


Multiple locationsAanmelden