Expositie Femicide

  • Datum: 12 april
  • Locatie: Atrium City Hall

Van 26 februari 09.00 uur t/m 20 maart 16.00 uur is de expositie Femicide te zien in het Atrium Den Haag.

Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen. De expositie FEMICIDE alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden.

Zie en lees de PORTRETTEN en VERHALEN van FEMICIDE

“We kunnen haar niet meer redden, we kunnen wel ons verhaal vertellen en andere vrouwen waarschuwen voor femicide.”

Uit onderzoek naar femicide blijkt dat er duidelijke fasen en specifieke signalen (rode vlaggen) zijn die de kans op escalatie van geweld of zelf een dodelijke/fatale afloop aanzienlijk vergroten. Deze signalen en rode vlaggen vallen onder een specifieke vorm van (ex-)partnergeweld, namelijk intieme terreur. Voorbeelden van intieme terreur zijn; dwingende controle, stalking, psychologische manipulatie en fysiek en seksueel geweld. Wanneer men deze fasen en signalen (her)kent, kan femicide voorkomen worden.

Daarom bundelen stichting Open mind, gemeente Den Haag en de nabestaanden van slachtoffers van femicide hun krachten, om deze rode vlaggen/signalen onder de aandacht te brengen, het brede publiek te informeren en tips vanuit de nabestaanden mee te geven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving. We hopen hiermee vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen.

De expositie zal ook buiten te zien zijn van 20 februari tot en met 12 maart in Scheveningen (naast het Holland Casino op Gevers Deynootweg).

*Benieuwd naar informatie en hulp voor nabestaanden, slachtoffers en omstanders? Of wil je zelf geen geweld meer gebruiken? Bekijk: www.linktr.ee/femicide.expositie

Atrium City Hall


Spui 70
2511 BT, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden