The Female Gaze - Test Pattern

  • Datum: 20 maart 19:15 - 20:57
  • Locatie: Filmhuis Den Haag

Shatara Michelle Ford

Verenigde Staten, 2019

82 min

Engels gesproken

De relatie van Evan en Renesha komt onder druk te staan wanneer ze op een ochtend wakker wordt in het bed van een andere man. Het lijkt erop dat ze gedrogeerd en verkracht is, maar ze kan zich alleen nog flarden van de avond herinneren. Één ding weet ze wel heel zeker: ze is niet vrijwillig met hem mee naar huis gegaan.

We volgen het gemengde stel Renesha en Evan. Zij: een Afro-Amerikaanse carrièrevrouw die voor een goed doel gaat werken; hij: een nonchalante witte tatoeagekunstenaar.

Als Renesha na een avondje uit seksueel wordt misbruikt, staat hun hele wereld op z’n kop. Samen proberen ze tot een oplossing te komen en gaan ze op zoek naar hulp. De medische en juridische bureaucratie blijkt ingewikkelder dan gedacht en legt een grote druk op het jonge stel. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, waarna de frustraties oplopen en ze alle zeilen bij moeten zetten om een team te blijven.

Female Gaze

Hoewel niet alle regisseurs een even zichtbare stempel achterlaten op hun werk, zijn hun keuzes allesbepalend voor het werk dat je te zien krijgt. Ze besluiten niet alleen wat je in het frame ziet, maar ook welke karakters een uitgediept verhaal krijgen. In de moderne wereld is echter slechts 11 procent van de regisseurs vrouw. De ‘male gaze’ is daarmee nog steeds de norm.

In een poging de status quo hierin te veranderen, focust Filmhuis Den Haag zich in het kader van Vrouwendag op een programma waarin de vrouwen voor- en achter de camera in de spotlights worden gezet. Alle films zullen worden ingeleid door Dana Linssen, filmjournalist en schrijver.

Voor de rest van het programma, zie hier.

Filmhuis Den Haag


Spui 191
2511 BN, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden