The Female Gaze - Brainwashed: Sex-Camera-Power

  • Datum: 06 maart 19:15 - 21:45
  • Locatie: Filmhuis Den Haag

In haar lezing 'Sex and Power: The Visual Language of Oppression' ontleedt filmmaker Nina Menkes de manier waarop de visuele taal van films veelal een instrument is van de heteroseksuele, mannelijke blik. Beelden van die opzienbarende lezing vormen het raamwerk van deze documentaire, geïllustreerd met ongeveer 175 filmclips en interviews met filmmakers als Catherine Hardwicke en Julie Dash, en filmtheoreticus Laura Mulvey, wier beroemde essay over de mannelijke blik de basis vormt van Menkes' analyse. Aan de hand van beeldfragmenten uit diverse klassiekers betuigt Menkes dat vrouwen systematisch anders worden gefilmd dan mannen.

Voorafgaand aan de documentaire zal er een lezing plaatsvinden door Dana Linssen over The Female Gaze.

Female Gaze

Hoewel niet alle regisseurs een even zichtbare stempel achterlaten op hun werk, zijn hun keuzes allesbepalend voor het werk dat je te zien krijgt. Ze besluiten niet alleen wat je in het frame ziet, maar ook welke karakters een uitgediept verhaal krijgen. In de moderne wereld is echter slechts 11 procent van de regisseurs vrouw. De ‘male gaze’ is daarmee nog steeds de norm.

In een poging de status quo hierin te veranderen, focust Filmhuis Den Haag zich in het kader van Vrouwendag op een programma waarin de vrouwen voor- en achter de camera in de spotlights worden gezet. Alle films zullen worden ingeleid door Dana Linssen, filmjournalist en schrijver.

Voor de rest van het programma, zie hier.

Ticket: 12 Euro

Filmhuis Den Haag


Spui 191
2511 BN, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden