Creole

  • Datum: 15 maart 20:15 - 21:15
  • Locatie: Korzo Theater

Wat is de definitie van een echte Surinamer?

In CREOLE zoekt choreograaf Shailesh Bahoran naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Want in een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen (zoals Kalinya’s en Lokono’s), Joden en Nederlanders is de definitie van een echte Surinamer niet gemakkelijk te verwoorden.

De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. Naast de Surinaamse cultuur is de Caribische cultuur een sterk voorbeeld van deze ontwikkeling.  

Een belangrijke motor voor beide voorbeelden was de slavernij en contractarbeid. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis? Hierin ziet Shailesh een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht. Shailesh, onlangs genomineerd voor een Zwaan, werkt in deze voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied.

De in Suriname geboren danser en choreograaf met Hindoestaanse roots maakt zijn veelbelovende status als rijzende ster in de Nederlandse dans waar met een bijzondere dansmix van explosieve hiphopdynamiek en verfijnde Indiase dans.

- Trouw

Korzo Theater


Prinsestraat 42
2513 CE, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden