Documentaire 'Hindostaanse Immigratie - Door de Orgen van de Vrouw'

  • Datum: 20 maart
  • Locatie: Theater en Filmhuis Dakota

5 Maart t/m 20 Maart

Totstandkoming documentaire

In nauwe samenwerking met het Haags Historisch Museum (HHM) heeft de gemeente Den Haag filmmaker Anita Bharos gevraagd om de verhalen over de Hindostaanse immigratie vast te leggen. Een documentaire met een specifieke focus op het vrouwelijke perspectief. Dit als vervolg op de succesvolle 'verhalensalons' van het HHM in het kader van hun tentoonstelling Koloniaal Den Haag - een onvoltooid verleden.

Synopsis documentaire

150 jaar geleden zette het eerste schip met contractarbeiders vanuit de haven van Calcutta koers naar Suriname. Het was het begin van wat we nu de ‘Hindostaanse immigratie’ noemen. Aan boord waren vooral mannen, maar naarmate er meer mensen naar Suriname emigreerden, kwamen daar steeds meer vrouwen bij. Maar wie waren die vrouwen eigenlijk? En waarom kozen ze ervoor om naar Suriname te vertrekken? De documentaire vertelt over de reis van de Hindostaanse vrouw zoals we haar vandaag in Den Haag (Nederland) tegenkomen: van Brits-Indië, via Suriname, naar Nederland. Daarbij gaat het niet alleen over de praktische zaken die geschiedenis schreven, maar ook over de innerlijke reis van deze vrouwen, zoals de dromen en teleurstellingen en de emancipatie van de Hindostaanse vrouw.

Nazaten van contractarbeiders vertellen de verhalen die ze van hun ouders en grootouders hebben gehoord. Surinamist en historicus prof. dr. Rosemarijn Hoefte zet de geschiedenis van de contractarbeid uit Brits-Indië naar Suriname uiteen en geeft duiding aan de persoonlijke verhalen van Haagse Hindostaanse vrouwen.

Nagesprek

Op zondag 3 maart is er, na de filmvertoning van 13:00, een nagesprek met filmmaker Anita Bharos en historica Rosemarijn Hoefte. Hierbij zijn is gratis!

Rosemarijn Hoefte is historicus en als senior researcher verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkunde te Leiden. Ook is zij buitengewoon hoogleraar Geschiedenis van Suriname na 1873 aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is in 1987 aan de University of Florida gepromoveerd op een proefschrift over contractarbeid van Brits-Indiërs en Javanen op plantage Mariënburg in Suriname. Zij heeft sindsdien verschillende artikelen over verzet onder contractarbeiders en over de positie van vrouwelijke contractarbeiders gepubliceerd.

Technische details

Lengte documentaire: 52 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Sarnami
Ondertiteling: Nederlands
Jaar van uitgave: 2023
Regie: Anita Bharos

Theater en Filmhuis Dakota


Zuidlarenstraat 57
2545 VP Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden