Writers Unlimited: Human Voices

  • Datum: 18 januari 20:00 - 21:15
  • Locatie: Bibliotheek Ypenburg

Writers Unlimited

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival verwelkomt je in Bibliotheek Ypenburg met een prachtige literair-muzikale avond in het teken van een jonge generatie schrijvers en dichters met Indische roots. Kijk en luister naar de verhalen, poëzie en muziek van Ellen Deckwitz en Robin Block. Deze generatie met een familie-achtergrond in voormalig Nederlands-Indië leert de verhalen van toen onder andere kennen via hun grootouders. Ellens 'stalen oma' - grootmoeder Koos - woonde naast het gezin, en vertelde haar over wat ze had meegemaakt in de Japanse interneringskampen van 1942 tot 1945. Haar bundel Hogere natuurkunde - deels verhaal, deels gedicht - is het resultaat van talloze gesprekken die Ellen in de jaren daarna voerde met mensen wier wortels ook in het huidige Indonesië liggen. Ellen treedt op met een generatiegenoot: dichter, muzikant en theatermaker Robin Block. Zijn grootouders vertrokken in 1949 uit Indonesië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in poëzie en muziek. In zijn recente dichtbundel Handleiding voor Ontheemden (2023) spiegelt Block, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Twee werelden vloeien samen: verhalen over de oude kolonie én de ontdekking van het moderne Indonesië.’

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels, boeken over schrijven (het geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens en schrijft columns in NRC. In 2019 verschijnt de dichtbundel Hogere natuurkunde en in 2022 de omnibus Eerste hulp bij poëzie. Ellen wint in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie en in 2022 de Tollens, de oeuvreprijs voor al haar geschreven werk. Ze is met regelmaat te gast in radioprogramma’s en leest in haar NPO Luister-podcast Poëzie vandaag elke werkdagochtend een Nederlands of vertaald gedicht voor.

Robin Block

Robin Block (1980) is dichter, muzikant en performer. Block dicht vaak over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, over ontheemding, migratieachtergrond of een opvoeding tussen verschillende families en culturen. Block heeft meerdere albums uitgebracht met dromerige Indiefolk; hij wint in 2008 de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en deed afgelopen jaar een muziektour op Java. Na Bestialen (2005) en het tweetalige In Between, Di Antara zoekt hij in zijn bundel Handleiding voor Ontheemden (2023) een nieuwe balans tussen Nederland en Indonesië. De bundel zal in februari 2024 in vertaling verschijnen in Indonesië. Daarnaast is Robin columnist bij Indisch tijdschrift Moesson.

Deze avond is in samenwerking met Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag tot stand gekomen. Kijk voor het volledige programma op www.writersunlimited.nl

Binnen de gemeente Den Haag wordt in 2024 een onderzoek gehouden bij culturele instellingen. Wij krijgen graag een beter inzicht in de samenstelling van ons publiek. Daarom vragen wij u om uw postcode en huisnummer (incl. eventuele toevoeging). Bijvoorbeeld: 1234AB 12C. Uiteraard gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om. Wij gebruiken deze informatie enkel voor onderzoeksdoeleinden en zullen u dus ook geen ongevraagde reclame o.i.d. toesturen.

Bibliotheek Ypenburg


Schrabber 8
2496 SR Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden