Nederlandse censuur in de koloniale oorlog 1945-1949: Lezing Louis Zweers

  • Datum: 14 januari 15:00 - 17:00
  • Locatie: Filmhuis Den Haag

LOUIS ZWEERS

Louis Zweers is naast kunst- en fotohistoricus, ook oud-docent van de master Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij stelde meer dan twintig boeken samen over fotografie, media en geschiedenis, in het bijzonder over Nederlands-Indië/Indonesië.

PROGRAMMA

Foto’s van vluchtende burgers, intimiderende ondervragingen, geëxecuteerde strijders en afgebrande kampongs pasten niet in de Nederlandse propaganda. Louis Zweers is samen met René Kok en Erik Somers de auteur van Koloniale oorlog 1945-1949 - Gewenst en ongewenst beeld. In deze lezing wordt dieper ingegaan op hoe de rauwe koloniale oorlogswerkelijkheid in Nederland werd gecensureerd. Voorafgaand aan de lezing is er een korte introductie op de documentaire Indië Verloren - Selling a Colonial War.

PREMIÈRE FILMHUIS

Op 11 januari 18:45 uur is de première in Filmhuis Den Haag van de documentaire Indië Verloren - Selling a Colonial War. Deze documentaire werd bekroond tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) met de Beeld & Geluid IDFA Reframe Award 2023 (voor het beste gebruik van archiefmateriaal). Aansluitend is er een nagesprek met de regisseur In-Soo Radstake. Bekijk de website van Filmhuis voor tickets en meer info.

Filmhuis Den Haag


Spui 191
2511 BN Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden