Wasteland LAB: Streams

  • Datum: 28 oktober 10:00 - 18:00
  • Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag, The Grey Space in the Middle,

Kom naar Wasteland LAB: Streams - een dynamisch, tweedaags, interdisciplinair en interactief LAB over afval en water. Wasteland LAB nodigt makers en denkers uit die werken op het snijvlak van kunst, technologie, ecologie en sociale studies om samen te leren over afval in onze waterstromen, erover na te denken en ernaar te handelen. Door middel van lezingen, workshops en interactieve onderzoekssessies benaderen we de onderwerpen afval en water vanuit verschillende perspectieven.

Het LAB brengt expertise, intercollegiaal leren en uitwisseling samen om samenwerking tussen kunstenaars, academici, activisten en cultuurbeoefenaars te inspireren en de ontwikkeling van nieuwe projecten te stimuleren die zich bezighouden met lokale en mondiale afvalstromen.

In deze editie volgen we afval dat zich in en door het water verplaatst. Beginnend bij de Noordzee, die al eeuwen last heeft van vervuiling en deze kanaliseert, kijkt het LAB naar oceaanstromingen die afval over de hele wereld transporteren, wettelijke rechten van waterlichamen, (neo)koloniale transporten van afgedankt plastic, diplomatieke en activistische gevechten voor milieurechtvaardigheid en creatieve engagementen met watervervuiling en afvalcrisis.
Twee dagen lang komen we samen om experts te ontmoeten, onze kennis, lopende onderzoeken en projecten, fascinaties en verwachtingen te delen, onze handen in het water te steken en onze geest in het heetst van de strijd te gooien.

PROGRAMMA

In deze editie volgen we afval dat zich in en door het water beweegt. Oceanograaf Erik van Sebille laat zien hoe computersimulaties helpen om de bewegingen van virtuele afvaldeeltjes in de oceaan te traceren, met behulp van technieken uit de archeologie en statistiek, terwijl sonisch kunstenaar Harpo 't Hart ons uitnodigt om naar de oceaan te luisteren. Antropologe en sociaal wetenschapper Elena Burgos Martinez maakt ons bewust van de geopolitieke machtsverhoudingen die afvalstromen van het Noorden naar het Zuiden verplaatsen. 

Met kunstenaars en ontwerpers Martina Muzi, Shahar Livne en Karin Fishnaller herbekijken we de geo-design tentoonstelling Junk: All that is Solid melts into Trash, en leren we hoe artistiek onderzoek en ontwerpend denken kritisch kunnen reflecteren op afval als gevolg van een op groei gerichte economie. Onderzoekers en kunstenaars Alice Twemlow, Sissel Marie Ton en Lucy Cordes Engelman duiken dieper in hydrofeministische perspectieven op afval en nodigen de deelnemers uit om na te denken over alternatieve kennis en mythologieën als een manier om de relatie tussen mensen en niet-mensen te verkennen.

Collectieve denk-, reflectie- en ontwerpsessies zullen deze presentaties gedurende de twee dagen van het LAB doorspekken.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het programma is op maat gemaakt voor beoefenaars en studenten op het gebied van kunst, design, activisme, ecologie en sociale wetenschappen en biedt mogelijkheden om hun kennis te verdiepen, zich aan te sluiten bij een geëngageerde gemeenschap en nieuwe samenwerkingen en vriendschappen aan te gaan. 

Het vindt plaats gedurende twee dagen tussen 10:00-18:00 uur. 

Van deelnemers wordt verwacht dat ze gedurende het hele programma aanwezig zijn om actieve betrokkenheid tussen alle deelnemers te bevorderen. Als je om wat voor reden dan ook niet de hele tijd bij het LAB aanwezig kunt zijn, geef dit dan aan in je aanmeldingsformulier.Data: 28 - 29 oktober 2023 

Gesproken taal: Engels 

Tijden: dagelijks 10:00-18:00 

Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag, De Grijze Ruimte in het Midden

Alle ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen.

De deelnamekosten zijn gebaseerd op een 'pay-what-you-can' principe, waarbij deelnemers kunnen kiezen uit drie prijsklassen: €25 - €37,5 - €50, gebaseerd op hun financiële draagkracht. 

Veganistische lunch en drankjes zijn op beide dagen bij de prijs inbegrepen. We zijn ons ervan bewust dat het niet voor iedereen mogelijk is om dit bedrag te betalen. Als je graag mee wilt doen, maar het bedrag niet kunt betalen, neem dan contact met ons op via katya@collective.wasteland.nl zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

HOE AANMELDEN 

Vul dit formulier in vóór 23 oktober. 

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als er meer aanmeldingen zijn dan open plekken, maken we een selectie. Ons selectieproces wordt geleid door het creëren van een diverse groep deelnemers.

Stuur een e-mail naar katya@collective.wasteland.nl als je vragen hebt.
OVER COLLECTIVE.WASTELAND 

Het LAB is onderdeel van het transdisciplinaire festival Wasteland 2023: Streams of Waste georganiseerd door collective.wasteland, een interdisciplinaire groep onderzoekers, kunstenaars, curatoren, antropologen en ontwerpers bestaande uit Katya Borisova, Yannik Güldner, Leon Lapa Pereira, Erik Peters en Anne Vera Veen.


Website: www.collectivewasteland.nl 

Instagram: @collective.wasteland 

Email: info@collectivewasteland.nl

Centrale Bibliotheek Den Haag,

The Grey Space in the Middle,


Spui 68
2511 BT Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden