Vrijheidscolleges special: Israël en Palestina

  • Datum: 19 februari 19:30 - 21:00
  • Locatie: Nationaal Monument Oranjehotel 

In vrijheid samenleven van twee volken op één stuk land dat al eeuwenlang beladen is lijkt voor de Israëliërs en de Palestijnen op dit moment verder weg dan ooit. Na de terroristische aanslag van Hamas keek de wereld geschokt toe. Ook de Israëliërs zelf zijn in shock. Het geweld van Hamas was zo gruwelijk dat er direct tweespalt ontstond: is de tegenreactie van Israël dan gerechtvaardigd? Er ontstond een situatie waarin het noodzakelijk leek om je uit te spreken. Tegelijkertijd stonden groepen zo sterk tegenover elkaar dat zo’n uitspraak voor velen juist onveilig voelde. Ook in Nederland speelt deze verdeeldheid, maanden na de terroristische aanslag van Hamas en de aanhoudende reactie van Israël, nog steeds. Om de historische context te blijven zien en de ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen, ook in samenhang met internationale politieke verhoudingen, is een constructief gesprek van groot belang.

Tijdens dit Vrijheidscollege gaan we in gesprek met documentairemaker Natascha van Weezel en journalist Radi Suudi die ieder een eigen persoonlijke kant van een ingewikkelde geschiedenis vertellen. Zij gaan onder meer in gesprek over de vraag hoe we in deze wereld goed met elkaar kunnen samenleven, hoe verschillende groepen elkaar kunnen leren vinden en hoe ruimte ontstaat om te zijn wie je bent en in dialoog met elkaar te blijven. Ook vindt bij elke editie een muzikaal intermezzo door ud-speler Haytham Safia plaats. De presentatie is steeds in handen van schrijver Oscar Kocken.

Tijdens deze avond is er uiteraard ook ruimte voor het publiek om mee te praten en van gedachten te wisselen met de gasten. Want met elkaar praten in plaats van over elkaar is momenteel de manier om ook hier de rust te bewaren en in dialoog met elkaar te blijven.

Nationaal Monument Oranjehotel 


Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden