The Killing of a Journalist

  • Datum: 11 december 18:30 - 21:00
  • Locatie: Nieuwspoort

Movies that Matter en Nieuwspoort slaan de handen ineen voor een reeks filmprogramma’s met verdiepende gesprekken. Hierin proberen we duiding te geven aan complexe onderwerpen aan de hand van film. Verwacht een avond met krachtige verhalen, diepgaande gesprekken en betekenisvolle ontmoetingen. De tweede editie vindt plaats op maandag 11 december om 18:30 uur.


Movies That Matter en nieuwspoort vertonen The Killing of a Journalist (Matt Sarnecki, 2022). Wanneer een onderzoeksjournalist en zijn verloofde op brute wijze worden vermoord en de Slowaakse politie nalaat de hoofdverdachte te ondervragen, onthult een uitgelekt dossier ongebreidelde corruptie en barsten er protesten voor gerechtigheid los.

Te gast zijn Opaka Christopher Arop en Luis Carlos Díaz. De moderator wordt binnenkort bekendgemaakt. De vertoning is in het Slowaaks met Engelse ondertiteling. Het nagesprek is in het Engels.

Over de film

In de nacht van 21 februari 2018 werden onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová, beiden slechts 27 jaar oud, op brute wijze vermoord in hun huis. Het was de eerste gerichte moord op een journalist in de geschiedenis van Slowakije, en geschokte burgers protesteerden op een schaal die niet meer was gezien sinds de val van het communisme. Kuciak stond bekend om zijn verslaggeving over twijfelachtige financiële banden tussen politici en “elite” zakenmagnaten, met name miljonair Marián Kocner.

Toen de politie er niet in slaagde de hoofdverdachte grondig te onderzoeken, mobiliseerden journalisten het publiek. Uitgelekte dossiers, de postume verslagen van Kuciak en de publieke verontwaardiging leidden tot schandalige ontdekkingen van tientallen jaren oude corruptienetwerken waarbij Kocner en het hoofd van de politie, hoge bureaucraten en de premier zelf betrokken waren.

Over de gasten

Opoka Christopher Arop
Opoka Christopher is een journalist, schrijver en activist. Hij is geboren in wat destijds Zuid-Soedan was. Hij kwam voor het eerst naar Nederland als gast van Shelter City en woont nu in Utrecht. Hij blijft deelnemen aan onderzoeksprojecten met betrekking tot financieel en mensenrechtelijk misbruik in Zuid-Soedan, en helpt ook bij het coördineren van de redding en herplaatsing van collega-journalisten.

Luis Carlos Díaz
Luis Carlos Díaz is een Venezolaans-Spaanse journalist en mensenrechtenverdediger. Hij maakt deel uit van de Raad van Bestuur van de organisatie Transparencia Venezuela en het NGO-platform Sinergia. Hij is een communicatiestrategieadviseur voor mensenrechtenorganisaties. Hij heeft lesgegeven en lezingen gehouden in meer dan 20 landen. Hij is de auteur en mede-auteur van 9 boeken over technologieën en politiek in Venezuela. In 2020 ontving hij samen met zijn vrouw Naky Soto de Sophie Scholl Award van de Duitse ambassade. In 2019 werd hij door Amnesty International beschouwd als een gewetensgevangene. Hij werkt als presentator op het Unión Radio-netwerk.

Handig om te weten

Het internationaal Perscentrum Nieuwspoort is dé ontmoetingsplaats voor politici, journalisten en vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het is goed om voorafgaand aan uw bezoek aan Nieuwspoort met een aantal zaken rekening te houden:

  • De locatie heeft een aanmeldprocedure. Je moet je via een apart formulier aanmelden als bezoeker.
  • Je ontvangt vervolgens een email met QR code. Neem deze QR code en je ticket voor de filmvertoning mee.
  • Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
  • De ingang van Nieuwspoort bevindt zich aan de zijkant van het Tweede Kamergebouw.
  • We raden je aan om ruim om tijd, rond 18:00 uur, bij Nieuwspoort te zijn.

Meer informatie over het aanmelden als bezoeker vind je hier.


Nieuwspoort


Vezuidenhoutseweg 67
2594 AC Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden