Just Peace Movie Night: Plastic Justice?
- Datum: 24 november
- Tijd: 18:00 - 22:00
- Locatie: The Hague Humanity Hub
Doe mee aan de volgende editie van Just Peace Movie Nights, een gezamenlijke inspanning van The Hague Humanity Hub en Resilient Foundation. Dit evenement, gericht op Plastic Justice, combineert kunst en verhalen om inzicht te geven in de menselijke ervaring te midden van de plastic crisis.
We zullen drie impactvolle films presenteren:
- Bakelite (~7 min): Een creatieve kijk op de giftige relatie tussen de mensheid en plastic.
- Une Seconde Vie (~7 min): Een korte documentaire uit het 8billion-project.
- Earthbound (~50 min): Een viering van de innovatieve oplossing van Nzambi Matee voor het plasticafval in Kenia.
Na de vertoningen kunt u deelnemen aan een discussie met experts en deelnemen aan een Q&A, waarbij de nadruk ligt op de wisselwerking tussen kunstactivisme en storytelling bij het versterken van stemmen die getroffen zijn door plasticvervuiling en milieu-onrecht.
Waarom Plastic Justice?
De plastic crisis is een complex probleem met milieu-, economische en gezondheidsaspecten. Gepositioneerd binnen een kader van milieu-justice roept het cruciale vragen op over rechtvaardigheid, besluitvorming en machtsonevenwichtigheden.
Plasticproductie, afgeleid van olie en giftige chemicaliën, heeft verstrekkende gevolgen die tot 500 jaar kunnen duren. Inheemse gemeenschappen worden verplaatst, water raakt vervuild en gezondheidsrisico's treffen kwetsbare bevolkingsgroepen. Plasticafval uit rijke landen treft onevenredig arme naties, waardoor milieu-onrecht wordt verergerd.
Kunstactivisme en storytelling spelen een cruciale rol bij het menselijk maken van de ervaringen van getroffen gemeenschappen, het bevorderen van empathie, begrip en actie. "Plastic Justice" dient als uitgangspunt om de crisis te begrijpen vanuit een perspectief van sociale en milieu-justice.
Doe met ons mee om de veelzijdige dimensies van Plastic Justice te verkennen en te ontdekken hoe kunst en storytelling verandering kunnen teweegbrengen in pleitbezorging, beleidsvorming en praktische toepassingen. 🌍🎬
Maak kennis met de sprekers
Elena Burgos Martinez, Universiteit Leiden
Elena is universitair docent Milieubeleid bij de afdeling Gebiedsstudies van de Universiteit Leiden. Haar academische carrière begon in de geologie en eindigde in de milieu-antropologie. Aan de Universiteit Leiden geeft ze PhD, MA en BA cursussen over politieke ecologie, ecofeminisme, onderzoeksmethoden in de studie van afval en dekolonisatie in de academische wereld. Haar onderzoek richt zich op het centreren van niet-antropocentrische mens-milieu relaties in het Kapitaloceen.
Adrian Kawaley-Lathan, directeur Veerkrachtige Stichting
Als de nieuwe uitvoerend directeur van Resilient Foundation combineert Adrian Kawaley-Lathan zijn expertise in vredesopbouw, verhalen over sociale impact en multimediacommunicatie om apathie om te zetten in actie. Met meer dan 10 jaar ervaring in de impactmedia-industrie ontwerpt en regisseert hij programma's, producties en campagnes die de sociale betrokkenheid vergroten, capaciteit opbouwen en duurzame verandering naar positieve vrede en sociale harmonie mogelijk maken.
Resilient Foundation
Resilient Foundation zijn impactmedia-experts en fondsenwervers met één missie: ervoor zorgen dat diverse stemmen worden gehoord en dat hun verhalen worden verteld. Als betrouwbaar medium voor mediafinanciering werken ze samen met baanbrekende stichtingen en filantropen om onvertelde verhalen op te sporen die inspireren, mensen samenbrengen en collectieve actie stimuleren. Door hun onderzoek, coalities met deskundige partners en ervaring met het luisteren naar stemmen uit de frontlinie in projecten zoals Bakelite, de #SickOfPlastic-campagne en 8billion, hebben ze begrepen dat de kern van de plasticcrisis bestaat uit de noodzaak om deze te begrijpen door een milieu- en sociale rechtvaardigheidsbril.
The Hague Humanity Hub
Fluwelen Burgwal 58
2511 CJ Den Haag Aanmelden