Blue Box

  • Datum: 27 november 18:30 - 21:00
  • Locatie: Nieuwspoort

Movies that Matter en Nieuwspoort slaan de handen ineen voor een reeks filmprogramma’s met verdiepende gesprekken. Hierin proberen we duiding te geven aan complexe onderwerpen aan de hand van film. Verwacht een avond met krachtige verhalen, diepgaande gesprekken en betekenisvolle ontmoetingen. De eerste editie vindt plaats op maandag 27 november om 19:00 uur.

Samen vertonen ze de film Blue Box (Michal Weits, 2021) met Engelse ondertiteling. Filmmaker Michal Weits duikt in het verleden van haar overgrootvader Joseph Weits die, met geld van de Blue Box-campagne van het Joods Nationaal Fonds (JNF), Palestijns land aankocht en onteigende. In gesprekken met haar familie bevraagt Michal Weits de acties van haar overgrootvader.

Te gast zijn Dina Zbeidy en Erella Grassiani. De moderatie is in handen van Bahram Sadeghi. De voertaal van het nagesprek is Nederlands.

Samen gaan de gastsprekers na de film in gesprek over hoe de huidige narratieven zijn ontstaan, van zowel Palestijnse als Israëlische kant. Welk narratief wordt gebruikt door de gezagsdrager en wat gebeurt er als je daar vraagtekens bij zet? Hoe gaat dit in Israël en Palestina en wat is de invloed hiervan op en in de wereld? In het bijzonder: hoe beïnvloedt dit ons in Nederland?

Over de film

De Blue Box-campagne van het Jewish National Fund (JNF) was internationaal succesvol in het werven van steun voor de aankoop en bebossing van land in Palestina. De bomen hebben sindsdien hun wortels verspreid, maar er is nog steeds een spoor van de Palestijnse gemeenschappen die zijn verdreven door de eens zo kwetsbare stekjes. Joseph Weits, de overgrootvader van filmmaker Michal Weits, was een sleutelfiguur in de organisatie. Zijn privédagboeken onthullen het verhaal van de massale landinname die leidde tot de oprichting van de staat Israël. In gesprekken met haar familie stelt ze zijn daden in vraag, wat resulteert in een verkenning van Israëls verleden en een ongemakkelijke waarheid.

Over de gasten

Dina Zbeidy
Dr. Dina Zbeidy is antropoloog en docent-onderzoeker aan de Hogeschool Leiden. Ze heeft onderzoek ervaring in onderwerpen als ‘vluchtelingen en ontheemding’, ‘nationalisme’ en ‘settler-kolonialisme’, en werkervaring met mensenrechtenorganisaties in Nederland en Palestina.

Erella Grassiani
Erella Grassiani is universitair hoofddocent aan de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze bestudeert de Israëlische veiligheidsindustrie en de impact ervan op de mensenrechten wereldwijd. Daarnaast richt ze zich op nationalistische milities en sociale bewegingen in Israël, en onderzoekt ze de politiek van bomen in haar project over boom-nationalisme.

Handig om te weten

Het internationaal Perscentrum Nieuwspoort is dé ontmoetingsplaats voor politici, journalisten en vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het is goed om voorafgaand aan uw bezoek aan Nieuwspoort met een aantal zaken rekening te houden:

  • De locatie heeft een aanmeldprocedure. Je moet je via een apart formulieraanmelden als bezoeker.
  • Je ontvangt vervolgens een email met QR code. Neem deze QR code en je ticket voor de filmvertoning mee.
  • Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee.
  • De ingang van Nieuwspoort bevindt zich aan de zijkant van het Tweede Kamergebouw.
  • We raden je aan om ruim om tijd, rond 18:30 uur, bij Nieuwspoort te zijn.

Meer informatie over het aanmelden als bezoeker vind je hier.

Nieuwspoort


Bezuidenhoutseweg 67
2594 AC Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden