Jonathan Israel: "Spinoza on Equality and Justice"

  • Datum: 05 oktober 17:00 - 22:30
  • Locatie: Nieuwe Kerk 

De wereldvermaarde historicus en Verlichtingskenner Jonathan Israel zal op donderdag 5 oktober de Spinoza Rede 2023 uitspreken. De titel van zijn lezing is ‘Spinoza on Equality and Justice’. Ook zal hij zijn nieuwe boek ‘Spinoza, Life and Legacypresenteren. Een en ander vindt plaats in de Nieuwe Kerk aan het Spui, de kerk waar Spinoza in 1677 werd begraven.

Jonathan Israel (Londen, 1946) studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Cambridge. In 2001 werd hij benoemd tot hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan de School of Historical Studies, verbonden aan het Institute for Advanced Study in Princeton. Jonathan Israel is wereldwijd een van de leidende historici over de geschiedenis van de Verlichting. Hij dicht de bron van de Radicale Verlichting toe aan het werk van Spinoza.

Spinoza on Equality and Justice

Spinoza sprak zich op vooruitstrevende wijze uit over politiek en samenleving, over democratie en rechtstaat, over de omgang met elkaar en over de rechten van het individu. Verdraagzaamheid, respect, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van vereniging, gelijke behandeling en rechtvaardigheid zijn sleutelbegrippen in zijn werk. Maar zijn ideeën zijn niet altijd helemaal eenduidig. There has been something of adisagreement between Spinoza experts on his attitude toward the common people, or the multitude. Jonathan Israel will show that equality is genuinely a central principle in his political and social thought and that Spinoza can be seen as architect of modern equality and justice. Als zodanig staat Spinoza dan ook symbool voor Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Nieuwe Kerk 


Spui 175
2511 BM Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden