Global Challenges: Just Peace

  • Datum: 11 oktober 17:00 - 18:30
  • Locatie: Leiden Universiteit Wijnhaven Building, room 3.46

In het najaar van 2023 staan vrede en recht centraal in de Global Challenges-lezingen van Studium Generale. In deze lezingen bieden experts van de universiteit Leiden perspectief en achtergrond bij hedendaagse vraagstukken.

Deze lezingen worden georganiseerd door Studium Generale voor het Just Peace programma.
De Just Peace evenementen georganiseerd door Studium Generale zijn allemaal in het Engels. We organiseren lezingen over onderwerpen die gethematiseerd zijn door Just Peace op de volgende data:

11 oktober:
Internationale betrekkingen
1 november:
Klimaatverandering
6 december:
Mensenrechten

Alle colleges vinden plaats in een van de collegezalen van universiteit Leiden in Den Haag. 


11 oktober: Internationale betrekkingen - conflictescalatie en verklaring van de toename van geweld.

Prof.dr. Isabelle Duyvesteyn, hoogleraar Internationale Studies en Global History aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden

Hoe escaleren conflicten? Escalatie en het bestaan van een escalatieladder, die aangeeft dat conflicten een steeds hoger niveau van intensiteit bereiken, zijn veelgebruikte termen maar zijn academisch weinig ontwikkeld. Buiten de oorspronkelijke context van de Koude Oorlog, waar deze ideeën zijn ontstaan, kan escalatie veel verschillende vormen aannemen. Hoe ontstaat een verergering van een conflict? Hoe kunnen we begrijpen dat kleinschalige meningsverschillen volledig uit de hand lopen en eindigen in grootschalig bloedvergieten? In deze openbare lezing wordt escalatie besproken en bediscussieerd als een sleutelbegrip en als een blijvend fenomeen in de vele verschillende conflicten in de menselijke geschiedenis.

Deze lezing is gebaseerd op het boek Rebels and Conflict Escalation van professor Duyvesteyn: Explaining the Rise and Decline in Violence (Cambridge University Press 2020).


Iedereen is welkom!
De toegang is gratis, maar meld je wel van tevoren aan via de website!

Leiden Universiteit Wijnhaven Building, room 3.46


Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden