Common bonds: Van de Rome Conferentie tot vandaag, een tentoonstelling in de grote kerk

  • Datum: 02 oktober
  • Locatie: Grote Kerk 

Fototentoonstelling "Onderlinge banden" te zien in Den Haag ter ere van het 25-jarig bestaan van het Statuut van Rome

Van 8 september tot en met 2 oktober 2023 is de fototentoonstelling “Onderlinge banden: Vanaf de Conferentie van Rome tot heden” in de evenementenlocatie Grote Kerk in Den Haag te zien. Omdat de tentoonstelling gratis en voor publiek toegankelijk is, zal de Grote Kerk gedurende de looptijd van deze tentoonstelling niet de gebruikelijke toegangsprijs in rekening brengen. De tentoonstelling vormt een hoogtepunt van de deelname van de Grote Kerk aan Open Monumentendag op zaterdag 9 september van 11:00 to 16:00 uur en op zondag 10 september van 12:00 to 16.00 uur, eveneens gratis toegankelijk voor het publiek.

Daarnaast zal van 24 oktober tot en met 6 november 2023 op de Haagse Lange Voorhoutlaan een buitenversie van de tentoonstelling gratis in open lucht te zien zijn.

Over de tentoonstelling

Als gevolg van haar activiteiten waarbij sommige van de ergste misdrijven ter wereld ter sprake komen krijgt het Internationaal Strafhof (ICC) duizenden verhalen te horen van overlevenden van conflicten van over de hele wereld. Deze tentoonstelling geeft een kleine inkijk in enkele van die verhalen.

Hoewel ze afkomstig zijn uit 17 situaties op vier continenten waar het ICC onderzoeken is gestart hebben de verhalen veel overeenkomsten: het zijn persoonlijke ervaringen van onvoorstelbaar geweld, pijn en verlies. Maar het zijn ook verhalen over liefde, vriendschap, familie, thuis, verbinding, gemeenschap en hoop. In de woorden van een man: “Je moet leren overleven”.

De Staten die Partij zijn bij het Statuut van Rome hebben het Hof opgericht: “Zich bewust van het feit dat alle volken verenigd zijn door gemeenschappelijke banden, en hun culturen zijn samengebracht in een gemeenschappelijk erfgoed, en bezorgd dat dit broze mozaïek ieder moment uiteen kan vallen”. Met deze woorden uit de Preambule van het Statuut van Rome werd het ICC opgericht. Met deze zelfde woorden presenteert de Vergadering van Staten die Partij u nu, 25 jaar later, deze tentoonstelling: “Onderlinge banden”.


Deze tentoonstelling wordt u aangeboden door de Vergadering van Staten die Partij zijn en is geproduceerd door het Internationaal Strafhof. De foto’s van herstelbetalingen door het ICC in de Democratische Republiek Congo, en van andere projecten van het Trust Fund for Victims zijn gemaakt en gedeeld door middel van een samenwerking van het ICC met het Trust Fund for Victims.

Het ICC is het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Gemeente Den Haag, en de Europese Unie dankbaar voor de vrijgevige steun bij de totstandkoming van deze tentoonstelling.

De foto’s en de bijgaande onderschriften zijn enkel ten behoeve van de tentoonstelling. Ze vertegenwoordigen geen gerechtelijke bevindingen in specifieke zaken en situaties voor het Hof, noch vormen zij een voorbehoud daarop.

Bezoekers dienen zich te realiseren dat de tentoonstelling enige expliciete inhoud heeft die als verontrustend kan worden ervaren, vooral door kinderen. De tentoonstelling kan schokkende beelden bevatten.

*

Het Statuut van Rome werd op 17 juli 1998 aangenomen. Het is het oprichtingsverdrag van het ICC en wordt door 123 landen ondersteund. Het Internationaal Strafhof is het eerste permanente internationale strafhof dat werd opgericht met als doel een einde te maken aan straffeloosheid van de daders van de ernstigste misdrijven die de internationale gemeenschap met zorg vervullen, namelijk oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid, genocide en het misdrijf van agressie.

Grote Kerk 


Rond de Grote Kerk 12
2513 AM Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden