Kiva - The Call of the Wisdomkeepers

  • Datum: 30 mei 19:30
  • Locatie: Museon-Omniversum Dome

Filmvertoning, met voorafgaand en na de film live muziek door Anna Fernhout en na afloop Q&A met Inheemse Wisdom Keepers: Cheryl Angel (Lakota Elder – VS), Carola Esparza (Mapuche traditie - Chili) en Raquel Haug (KIVA Wisdom Keeper Nederland).

We leven in een wereld van chaos en verdeeldheid. In een wereld die steeds verder verwijderd raakt van de natuur en uit balans lijkt, is er een grote behoefte aan een ander perspectief, een hoopvol perspectief van harmonie en herverbinding.

Deze film legt de essentie van de unieke en eeuwenoude KIVA-ceremonie vast, waar leiders van inheemse volkeren uit de hele wereld samenkomen voor vrede, gelijkheid en moeder aarde. ‘De oorspronkelijke volkeren hebben het contact met Moeder Aarde nooit verloren en kunnen ons inspireren om een meer verbonden en duurzame manier van leven te creëren’, zegt filmmaker en fotograaf Marijke Kodden. Zij kreeg - als een van de eersten en weinigen - toestemming om de unieke KIVA-ceremonies in Mexico, India, Nederland en Duitsland vast te leggen. Samen met Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven maakte zij deze indrukwekkende documentaire. Het is een hoopvolle boodschap van de inheemse volkeren, die handvatten biedt, hoe we onze relatie met de aarde én elkaar kunnen herstellen. Terug naar balans, community en samen.

Synopsis film: ‘Moeder Aarde roept haar kinderen naar huis’
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige put – met een vuur in het hart – die een ceremonie uitvoerden. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en het welzijn van alle levende wezens.

Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een oude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gebruikt. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep van de oorspronkelijke inheemse volkeren. Ze hebben het contact met de natuur nooit verloren en met hun eeuwenoude wijsheid kunnen ze ons inspireren om over te stappen naar een meer verbonden en duurzame manier van leven!

Na de film ontmoet je Inheemse Elders die hun wijsheid delen. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen aan de Elders en filmmaker Marijke Kodden.

Cheryl Angel (Lakota Elder - VS)
Een van de speciale gasten deze avond is Wisdom Keeper Cheryl Angel uit Amerika. Cheryl is een inheemse leider en eerbiedwaardige Lakota-Elder (Sioux). Zij is ‘Water Protector’ en met de slogan ‘Water is Life’ is zij een van de oorspronkelijke peilers geweest van het geweldloze verzet van het Lakota-volk bij Sacred Stone Camp/Standing Rock. Zij zal spreken over het ‘7 Generatie Principe’: door generaties voor en na ons in onze besluitvorming mee te nemen, kunnen we zorgen voor een duurzamere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.

Carola Esparza (Mapuche traditie - Chili)
Carola is geboren in Chili, aan de voet van de Andes. Zoals veel Chilenen is ze van gemengd bloed, als gevolg van de kolonisatie van Chili door de Spaanse veroveraars. Al 15 jaar treedt ze in de voetsporen van Dona Rosa Huenufil, een Mapuche-grootmoeder, bewaarder van de Mapuzungun (de taal van de aarde), die haar de heilige kunst van de gebedsvrouw (Guillipullera) leerde. Carola Esparza is een echte vredestichter, sterke communicator vanuit het hart. Mensen ondersteunen om de communicatie van het hoofd naar het hart te ‘verplaatsen’, zodat ze elkaar beter kunnen begrijpen. Om vrede in elkaars hart te brengen.

Raquel Haug (KIVA Wisdom Keeper – Nederland)
Van 2016 tot 2019 was Raquel een van de organisatoren van de Nederlandse KIVA. Via ceremonieën, heilige verhalenvertelling en rituele optredens deelt Raquel haar wijsheid en kennis over de mysteriën van de 'Heilige Vrouw'. Deze eeuwenoude kennis over de heiligheid van het leven en onze diepe verbondenheid met de cycli van de natuur vormt de basis van haar onderwijs en gebeden. Als Nederlandse wisdomkeeper is Raquel gevraagd om een nieuwe ceremoniële plek in Nederland te starten voor het heilige KIVA-vuur.

Muzikante Anna Fernhout
Anna Fernhout schrijft Nederlandstalige liedjes over het reilen en zeilen van ons menszijn. Haar teksten en uitstraling zijn direct en open en met een vleugje humor. In haar liedjes hoor je het verlangen naar ‘echt’ mens zijn, zonder masker, met een open hart, vol moed en angst. Met het weten en het verlangen dat we elkaar vinden in openheid en daar waar we kwetsbaar durven zijn. Het is haar missie om plekken te creëren waarin we als mensen samen kunnen komen en waar onze harten zich mogen openen. Waar we niet iets hoeven te presteren, maar waar we ons mogen ontspannen in wie we zijn. Of we ons nu vrolijk, chagrijnig, kwetsbaar of levendig voelen. Plekken waar we volledig mens durven zijn.

Voor meer informatie en een sfeerimpressie, zie: www.kiva-wisdomkeepers.com

Tickets: € 25
Programmaduur:
19.30 - 22.00 uur

Museon-Omniversum Dome


President Kennedylaan 5
2517 JK Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden