Vertoning van Nuclear Now

  • Datum: 18 maart 18:45
  • Locatie: Filmhuis Den Haag

Regisseur: Oliver Stone

Gezien de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen nog altijd gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met kernangst en alle misinformatie rondom deze schoonste, veiligste en snelste energiebron.

Overal in de aardkorst ligt uranium, waarvan de atomen splijten in een kernreactor, zodat een ongelooflijk geconcentreerde energie vrijkomt. Die kracht werd in de Tweede Wereldoorlog aangewend in atoombommen en daarna in kerncentrales die elektriciteit leverden. Terwijl kernenergie aan een snelle opmars begon, werd de fossiele industrie ongerust. Er kwamen waarschuwingen voor ongelukken, rampen, straling en een onoplosbaar afvalprobleem. Deze redenering werd overgenomen door de ontluikende milieubeweging, die bezorgd was over de gevolgen van goedkope, overvloedige energie. Ondertussen warmde de aarde op…

Hoe zit het nu met kernenergie? Waar komt de argwaan vandaan? Waarom hebben we zo lang getreuzeld om de leugens te ontmaskeren? De legendarische filmmaker Oliver Stone (Platoon, Wall Street, JFK) onderzoekt het verleden en de toekomst van een energiebron die schoner en veiliger is dan alle andere.

“Deze film kan voor kernenergie doen wat An Inconvenient Truth deed voor klimaat.” – Variety

Silvio Erkens -"Je moet ervoor knokken als je iets wilt bereiken"

Kansengelijkheid is een belangrijke drijfveer voor mij om de politiek in te gaan. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk dat is. Succes was voor een ‘gewone’ jongen als ik zeker niet vanzelfsprekend. Ik heb pas op vrij late leeftijd gerealiseerd dat, als ik er iets van wilde maken, ik ervoor moest knokken. Met vallen en opstaan heb ik uiteindelijk carrière gemaakt in het bedrijfsleven. Na zeven jaar in het bedrijfsleven werd het tijd om mijn passie te volgen. Als liberaal geloof ik dat het erom gaat wat je er zelf van maakt, niet de groep waar je toe behoort of waar je geboren bent. Daarom ben ik ook actief geworden bij de VVD.

Daarnaast wil ik ook graag het verschil maken. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel om in moeilijke tijden mijn mouwen op te stropen en te knokken voor betere tijden. Er staan belangrijke thema's op de politieke agenda die veel invloed hebben op hoe ons land er de komende decennia uit zal zien. Ik sta voor investeren in de economie, voor meer goede banen. We zullen de economie moeten blijven vernieuwen. Duurzaamheid en klimaat zijn daarbij voor mij belangrijke thema's, naast een veilige leefomgeving.

Bij mijn inzet zal ik de komende jaren ook nadrukkelijk de belangen van mijn provincie, Limburg, in het oog houden. Ik wil vanuit een optimistische invalshoek de kansen die er liggen in de regio helpen benutten.

Marco Visscher - is auteur van "Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie". Volgend jaar verschijnt de Engelse vertaling bij uitgeverij Bloomsbury.

Lars Roobol - is natuurkundige en stralingsdeskundige. Hij heeft in verschillende banen bij overheid, bedrijfsleven en universiteiten ervaring opgedaan met het straling en radioactiviteit en de toepassing daarvan.

Panelgesprek - 18 maart

Na de vertoning van Nuclear Now op 18 maart zal er een panelgesprek plaatsvinden om over het onderwerp van de film te praten. De sprekers zijn Silvio Erkens, parlementslid van de VVD, auteur Marco Visscher en Lars Roobol, natuurkundige en stralingsdeskundige. Het gesprek zal worden gemodereerd door Ferry Mingele.

Filmhuis Den Haag


Spui 191
2511 BN, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden