Theater voor Keti Koti - Esmée Begemann

  • Datum: 30 juni 16:30 - 18:30
  • Locatie: Korzo Zaal - Korzo Theater

Keti Koti Kumpulan

this programme will be in Dutch

Esmée Begemann cureert, net als vorig jaar, een programma met dans, muziek, een keynote en eten in Korzo rondom Keti Koti. Vertrekkend vanuit haar Indische achtergrond gaat haar onderzoek ook dit jaar in op de vraag wat Keti Koti kan betekenen binnen de Indische/Molukse/Indonesische gemeenschap. Hiermee wil ze dit jaar dieper ingaan op de rol die solidariteit kan spelen tussen de verschillende gemeenschappen.

Ketikoti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'ketenen gebroken'. Op 30 juni is de Nationale herdenking. Tussen de koloniale en slavernij geschiedenissen in Suriname (de west) en voormalig Nederlands-Indie (de oost) zijn veel verschillen te vinden, maar ook zeker overeenkomsten.

Esmée nodigt je ism het Indisch Herinneringscentrum en Korzo uit om op 30 juni samen te komen en aan de hand van dans, muziek en een keynote een dialoog met elkaar aan te gaan die nog nauwelijks plaatsvindt tussen beide gemeenschappen.

Programma

Cheroney Pelupessy (danser en choreograaf) opent de middag met haar dansduet Nasib Katong Dua samen met Jefta Tanate (dans) en Tom van Wee (muziek) waarin twee nakomelingen van gemixte afkomst zoeken naar hun eigen identiteit. Beide dansers zijn deels van Nederlands, deels Indonesisch of Molukse komaf. Reza Kartosen-Wong (schrijver, media-en cultuurwetenschapper, docent aan de UvA) zal een gesprek tussen verschillende sprekers openen met een keynote waarin hij reflecteert op de overeenkomsten tussen de verschillende slavernijgeschiedenissen en de vraag van solidariteit. Jose Tojo (theatermaker en oprichter Kula Skoro) zal optreden met percussie en dans en spreken over zijn achtergrond in de Marron cultuur. Naast het hoofdprogramma is er een context programma in Korzo waarin je wordt uitgenodigd de kruispunten te verkennen in jouw eigen identiteit. Wat kunnen we van onszelf en elkaar leren als we daar meer bewust van zijn? Hoe bewegen we ons door de wereld, tussen privileges en marginaliteit?

Nasib Katong Dua

Het lot van de nieuwe generaties Indonesiërs en Molukkers, is ver van huis. Het lot heeft bepaald dat we onze toekomst niet weten. Wanneer zullen we ons eigen land zien? Het lot van onze voorouders heeft gezorgd dat we in iemand anders’ land goed kunnen leven. Zullen we hier wel ons thuis vinden? Het lot zal bepalen.

De dansvoorstelling ‘Nasib Katong Dua’ is een kwetsbaar duet tussen Cheroney Pelupessy en Jefta Tanate die draait om de zoektocht naar identiteit en herkenning. De twee dansers gebruiken hun overeenkomsten en verschillen om elkaar te kunnen ontmoeten en ondersteunen in hun reis.

Credits:
Choreografie: Cheroney Pelupessy
Dansers: Jefta Tanate & Cheroney Pelupessy
Live muzikante: Jermaine Rumahlaiselan
Muziek: Tom van Wee

Korzo Zaal - Korzo Theater


Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden