THE BLACK HAGUE EXPERIENCE - HERI HERI MAALTIJDEN EN EER HELDEN OP 1 JULI 2024 IN PAARD DEN HAAG!

  • Datum: 01 juli
  • Locatie: PAARD

KIP Republic produceert voor het vijfde jaar duizenden gratis Heri Heri maaltijden door heel Nederland. En poppodium PAARD doet weer mee!

Den Haag, 7 juni 2024 - Op 1 juli 2024 herdenken we in Nederland met Keti Koti / Kibra Kadena de afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij in juli 1873. Creatief productie bureau KIP Republic uit Amsterdam organiseert in samenwerking met verschillende organisaties en partners voor deze dag voor de vijfde keer Free Heri Heri For All (Free Heri Heri). Free Heri Heri For All nodigt uit om op 1 juli samen het Surinaamse gerecht Heri Heri te eten om de afschaffing van de Trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk te herdenken en te vieren. Vanaf 27 juni gaan topchefs met Afro-Caribische, Kaapverdiaanse en Surinaamse roots, in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis (waaronder senior kok Wilco Arts) en inwoners van Amsterdam onder leiding van chef Daniel Adriaan aan de slag met de bereiding van 10.000 Heri
Heri-gerechten die worden gedistribueerd onder de deelnemende organisaties door het hele land.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Met de herdenking in het Oosterpark en het Keti Koti Festival op het Museumplein op maandag 1 juli in Amsterdam sluit dit jaar (2024) het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Tijdens het herdenkingsjaar is er binnen het hele Koninkrijk door middel van evenementen en activiteiten het hele jaar stilgestaan bij het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het leven van mensen nu, en in het bijzonder het leven van de nazaten van tot slaafgemaakten. In de tussentijd maakt Den Haag zich op voor het eerste monument, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Buhlebezwe Siwani, om de slachtoffers van de TransAtlantische slavernij te herdenken.

Free Heri Heri For All in Nederland

Op www.freeheriheriforall.com/eatheriheri staat een overzicht met alle locaties in Nederland waar gratis Heri Heri kan worden gegeten. Vanuit Den Haag deelt The Black Hague Experience community 400 maaltijden uit voor een Haagse editie in samenwerking met poppodium PAARD. Dit onderdeel wordt gesponsord door de Albert Heijn vestiging Grote Markt 5 en tropische drankenmerk JORO.

The Black Hague Experience is een platform en meeting point bestaande uit ruim 40 Haagse ondernemers, sleutelfiguren en organisaties uit de Afro diaspora. Zij presenteren zich tijdens het dag- en avondprogramma in de foyer en de kleine zaal van het PAARD met onder andere muziek, dans, voordrachten en een mini-market met lokale bedrijven. Het samen eten biedt ruimte voor dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van dedag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Thema HELDEN / HEROES
Dit jaar is er voor het eerst een thema wat als rode draad fungeert tijdens de Keti Koti/Kibra Kadena viering.
Met het thema ‘HELDEN/HEROES’ staat de lokale beeldcampagne en het programma in het PAARD in het teken van onbekende helden, vergeten helden, verzetshelden, historische helden en culturele helden die als nakomelingen van de tot slaafgemaakten streden voor hun vrijheid en in verzet gingen tegen hun onderdrukkers.

Wat te verwachten in het PAARD?
By day:
- Ceremonieel plengoffer van de Afro-Surinaamse en Caribische groep Asina
- Gratis maaltijdactie van KIP Republic met fruit van Albert Heijn vestiging Grote Marktstraat 5 en
tropische dranken van JORO
- Mini-market met lokale BOB’S (black owned businesses)
- Pop-up store en expositie van Zenzy Blindeling
- Schminken voor de kinderen door Claudia Noordzee
- DJ’s by Litt Events
By night:
- DJ’s by Litt Events
- Host Frandjescka Balootje
- Een openingsspeech van Shemar Helmond (Unlock)
- Dansgroep Dreamchasers
- Voordracht spoken word artiest Daniëlle Zawadi (Het Zwarte Schaap)
- Aankondigingen van optredens door Haagse sleutelfiguren
- Shortfilm Talking to Bushman van Jassir Jonis (winnaar Tokyo International Cannabis Film Festival)
- Caribische Seú en Tambú formatie Rincho x Friends
- Surinaamse Kawina formatie 2Gether

De vastlegging van het dag- en avondprogramma wordt gedaan door fotograaf Kevin Domfeh en videografie vanWeah Media. De zaalaankleding met traditionele doeken zijn afkomstig van Virginia Prade.

Voorbeschouwing Podcast Vrouwen Met Saus
Gedurende de maand juni wijdt de podcast Vrouwen Met Saus een item aan de herdenking, kranslegging en viering van het Haagse Trans-Atlantische slavernijverleden. Vrouwen Met Saus is een wekelijkse podcast waarin Esnart Soeters, Ines Ngabo en Shannon Vrede verschillende relevante topics met elkaar bespreken.
Beeldcampagne kunstenaar Zenzy Blindeling x spoken word artiest Daniëlle Zawadi
De beeldcampagne en het draagbare kunstwerk van Free Heri Heri For All x The Black Hague Experience is dit jaar ontworpen door de Curaçaose kunstenares Zenzy Blindeling, spoken word artiest Daniëlle Zawadi en vormgegeven door grafisch bureau Diamond Raven. Tevens is er een pop-up store en expositie van eerder uitgebracht en nieuw werk van Zenzy. Gebaseerd op de verhalen van 18 zwarte verzetshelden uit het verleden, uitgelicht door Aspha Bijnaar, vertaalden Zenzy Blindeling en Daniëlle Zawadi deze verhalen in beeld en poëzie.
Een rode draad in de verhalen van al deze helden is hun daadkrachtigheid: de vastberadenheid dat men liever stof zou zijn dan te leven in onderdrukking en/of slavernij. In het beeld worden onder andere referenties gemaakt naar de rijstkorrels die vrouwen in hun haren verstopten en later in Latijns-Amerika plantten. In de tekst op de rug beschrijven we de reis die het stof aflegt door verschillende situaties. Op de tekst in het beeld staat een bekentenis: "Ik ben getuige, spreekt het stof". Bewust of onbewust is er veel gezien, meegemaakt en tot op de dag van vandaag nog altijd relevant.

Activiteiten Keti Koti Den Haag 2024
De hele maand juni zijn er diverse activiteiten in het kader van de herdenking van de voorouders en dappere sleutelfiguren én viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernijverleden in Den Haag. Bekijk welke activiteiten bij jou in de buurt zijn in Den Haag via www.30juni1juli-denhaag.nl.

Datum: maandag 1 juli 2024
Locatie: PAARD
Adres: Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag
Tijd: by day: 12.30u tot 17:00, by night: 19:30 - 23.00u
Entree: by day gratis, by night € 5,-


PAARD


Prinsegracht 12
2512 GA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden