Nederlands Nieuw-Guinea in Beeld en Geluid

  • Datum: 08 januari 14:00
  • Locatie: Beeld en Geluid

Zondag 8 Januari 2023 is de slotdag in het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof Den Haag van de tentoonstelling BIAK Stories, een project van visueel antropoloog Eddy Appels en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx. In het kader hiervan organiseren de Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland / Cineblend, het Indisch Herinneringscentrum en Beeld & Geluid in Den Haag deze themamiddag: Nederlands Nieuw-Guinea.

In de filmische installatie BIAK Stories (lees hier meer over deze tentoonstelling in Museum Sophiahof) verbeeldt Verhoeckx een geheime liefdesgeschiedenis, gebaseerd op het verhaal van haar ouders, tegen de achtergrond van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Ze creëert een nieuw narratief door het associatief gebruik van historisch beeld- en geluidsmateriaal uit verschillende archieven en uit de privé -collectie van haar ouders.

Wat voor materiaal gebruiken filmmakers? Welke verhalen steken er achter hun materiaal? Wat zien we eigenlijk? En hoe gebruiken de filmmakers het archiefmateriaal om hun eigen verhalen te vertellen? Tijdens deze middag kijkt Beeld en Geluid naar het gebruik van historisch beeld -en geluidsmateriaal door filmmakers bij het vertellen van de geschiedenis van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea.

Voor meer informatie en om kaartjes te kopen, klik hier. Kaartjes zijn 5 Euro, inclusief drankje.

Beeld en Geluid


Zeestraat 82
2518 AD The Hague

Toon op kaart

Aanmelden