Martin Luther King Lecture en Performance wedstrijd

  • Datum: 07 december 19:30
  • Locatie: The Lighthouse, Haagse Hogeschool Den Haag 

“There is a type of constructive non-violent tension that is necessary for growth”

Op 7 december, vlak voor de Internationale Dag van de Mensenrechten, vindt om 19.30 uur de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats. Het thema is “Civil disobedience”. Geïnspireerd door Martin Luther King onderzoeken we de noodzaak en inspirerende geweldloze vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid, toen en nu. Met een inspirerende lezing van Clarice Gargard en met de drie winnaars van de Martin Luther King performance wedstrijd 2022. Hoe maak je onrecht zichtbaar en open je de weg voor positieve verandering? Hoe open je de blinde vlek van veel mensen voor structureel en institutioneel racisme en ongelijkheid, zonder geweld te gebruiken?

Met: Clarice Gargard, drie talentvolle winnaars van de Martin Luther King performance wedstrijd 2022, singer songwriter Jhilani Wijsman en performer en moderator Maria Toko.

“You may well ask, “Why direct action? Why sit-ins, marches, etc.? Isn’t negotiation a better path?” You are exactly right in your call for negotiation. Indeed, this is the purpose of direct action. Nonviolent direct action seeks to create such a crisis and establish such creative tension that a community that has constantly refused to negotiate is forced to confront the issue. It seeks so to dramatize the issue that it can no longer be ignored…. I have earnestly worked and preached against violent tension, but there is a type of constructive non-violent tension that is necessary for growth.”

(Martin Luther King jr., ‘Letter from the Birmingham Jail’, 1963)


Clarice Gargard

“Protest […] is ongemakkelijk. Het ontregelt en verstoort. Maar, als je verandering wilt, moet het wel een beetje pijn doen. Anders ‘doe’ je verandering niet goed, maar waai je vooral met de veranderende wind mee.”
- Clarice Gargard in de Correspondent.

Clarice Gargard is een van de belangrijkste stemmen binnen het publieke debat in Nederland. Ze droeg hieraan bij met haar pen in het NRC en op journalistiek platform De Correspondent. Door het oprichten van haar eigen platform Lilith Magazine en door het maken van films. Haar nieuwe documentaire Ga terug en haal het , over heden, verleden en toekomst van zwart verzet in Nederland, Suriname en Curaçao, een coproductie met de VPRO, wordt op 28 november uitgezonden op NPO2Doc. In haar onderzoek naar de deconstructie en wederopbouw van de samenleving pleit ze voor verzet tegen macht, sociale rechtvaardigheid en het opnieuw vormgeven van de samenleving.

Journalist, programma- en filmmaker en schrijver Clarice Gargard is de personificatie van civil disobedience.

Meld je aan!


Programma (19.30 – 21:00 uur)

Line up

De winnaars van de Martin Luther King Performance wedstrijd 2022 zijn bekend. Soraya Shawki (@aeyaros), U-Shine (@uchaindaniwatson) en KMR (@kmrspoken) laten hun winnende performance, geïnspireerd op het thema Civil Disobedience, live horen.

Singer-songwriter Jhilani Wijsman (@jhilanimusic) weet hoe hij, vergezeld met zijn gitaar, zijn publiek moet raken. Geïnspireerd door muzikanten als Bill Withers en Beres Hammond is de Hagenees sinds 2015 op verschillende podia en festivals te zien zoals Parkpop en het Zeeheldenfestival.

Moderator Maria Toko is professioneel performer en maker in podiumkunsten, public speaker, bestuurder, community builder, pionier en een familiemens. Als medeoprichter en voormalig voorzitter van studentenvereniging Tribez ziet zij het belang van self-love, empowerment en education in de Zwarte community.

De Martin Luther King Lezing is een initiatief van de Stichting Martin Luther King Lezing en wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit en Justice & Peace. De 2022 editie wordt georganiseerd door Justice & Peace in samenwerking met de Haagse Hogeschool en studentenvereniging Tribez.

The Lighthouse, Haagse Hogeschool Den Haag Aanmelden