Iedereen heeft recht op onafhankelijke, betrouwbare en tijdige informatie. Mensen hebben die informatie nodig om invloed uit te oefenen op hun levensomstandigheden en de juiste beslissingen te nemen. Persvrijheid en vrijheid van informatie zijn daarbij onmisbaar.

Daarom ondersteunt Free Press Unlimited lokale mediaprofessionals en journalisten, vooral in landen met beperkte (pers)vrijheid. Zij staan dichtbij hun publiek en zijn de beste garantie voor een duurzaam, professioneel en divers medialandschap. We stellen ze in staat om mensen toegang te geven tot de informatie die hen helpt te overleven, zichzelf te ontwikkelen en waarmee ze hun overheden kunnen controleren.Een aantal voorbeelden van ons werk:

  • Dagen na de Russische invasie van Oekraïne startten we Media Lifeline Ukraine, een campagne om de stroom aan betrouwbare informatie in stand te houden. Deze campagne heeft tot nu toe bijna 1000 journalisten geholpen en een redactieteam opgezet in Polen die media ondersteunen die nog steeds actief zijn in Oekraïne.
  • In 2023 heeft Free Press Unlimited’s noodfonds Reporters Respond aan 1574 journalisten noodhulp verleend door o.a. hulp bij evacuatie, veiligheidsuitrusting en psycho-sociale steun.
  • In de strijd tegen straffeloosheid heeft het cold-case team van Free Press Unlimited al meer dan 15 moorden op journalisten onderzocht en cruciale informatie boven tafel gehaald.
  • We hebben de wederopbouw van 6 lokale radiostations gesteund die tijdens het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek vernietigd zijn. Sindsdien heeft betrouwbare informatie zijn weg gevonden naar ten minste 900.000 luisteraars.
  • Op 3 mei 2024 lanceert Free Press Unlimited voor de tweede keer de campagne ‘The Erased’ die aandacht vraagt voor het gevaar van censuur en de honderden journalisten die gevangen zijn gezet vanwege hun werk. Lees er hier meer over.