Oproep voor Nominaties - Deadline Extension!


Oproep voor nominaties! De Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE nodigt mensen uit om een kandidaat (een individu of een organisatie) te nomineren.

Wat is de Max van der Stoel Award?

De Max van der Stoel Award is een prijs van €50.000 die elke twee jaar wordt uitgereikt voor buitengewone en uitmuntende prestaties in het verbeteren van de positie van nationale minderheden in de OVSE deelnemende staten. De prijs is in 2001 ingesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland en eert Max van der Stoel, die de eerste Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden (HCNM) van de OVSE was.

De minister van Buitenlandse Zaken van Nederland zal de prijs voor 2024 in het najaar tijdens een speciale ceremonie in Den Haag uitreiken.

Nominaties

Deadline 4 May 2024

Veldoperaties, instellingen en delegaties van de OVSE: Nomineer via het online formulier hier; per e-mail naar: mvds@hcnm.org; of schrijf naar: Max van der Stoel Award, Prinsessegracht 22, 2514 AP Den Haag, Nederland.

Alle anderen: Neem contact op met je lokale OVSE-veldoperatie of OVSE-delegatie met je suggestie, zodat zij kunnen beslissen of ze je inzending nomineren. Je kunt ook een kandidaat voordragen voor de HCNM:

  • via het online formulier hier;
  • per e-mail naar: mvds@hcnm.org; 
  • of schriftelijk naar: 
Max van der Stoel Prijs
Prinsessegracht 22
2514 AP Den Haag
Nederland

Vermeld de naam van de kandidaat, relevante contactgegevens en de reden voor je nominatie (100-200 woorden, in het Engels).

Bank van Dankbaarheid: HCNM Eert 30 Jaar Samenwerking met Den Haag

Op 18 januari 2024 heeft Den Haag een bijzondere blijk van waardering ervaren van OVSE Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden (HCNM) Kairat Abdrakhmanov. Als eerbetoon aan de voortdurende steun van de stad gedurende de afgelopen 30 jaar werd een speciale bank opgedragen aan Den Haag, als symbool van de langdurige samenwerking tussen de stad en de HCNM.

Wij van Just Peace waren vereerd met de uitnodiging om aanwezig te zijn op het bijzondere evenement dat plaatsvond op 18 januari 2024 in Den Haag. De Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden (HCNM) van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Kairat Abdrakhmanov, droeg op deze dag een bankje op aan de stad Den Haag als blijk van dankbaarheid voor 30 jaar gastvrijheid.

Hoge Commissaris Abdrakhmanov bedankte de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland voor de langdurige steun aan de HCNM. Het bankje, geplaatst in het Walther Boerweidepark in Haagse Bos, symboliseert niet alleen de dankbaarheid van de HCNM maar ook de bijzondere relatie tussen de stad van vrede en racht en deze belangrijke internationale organis

"Het bankje is een uiting van waardering aan de stad die ons de afgelopen 30 jaar heeft verwelkomd en tegelijkertijd een speciale plek crëert om het publiek te informeren over het belangrijke werk van de HCNM," verklaarde Abdrakhmanov.

Burgemeester Van Zanen benadrukte dat Den Haag de HCNM heeft mogen ontvangen en sprak zijn waardering uit voor de rol van de organisatie in het vredes- en rechtsecosysteem van de stad.

Paul van den IJssel, ambassadeur Internationale Organisaties namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken, deelde de sterke overtuiging van Nederland in het conflictpreventiewerk van de HCNM.

De bank draagt een plaquette met de boodschap: "Integration with respect for diversity; In gratitude to the City of the Hague and the Dutch Ministry of Foreign Affairs for hosting and supporting our work for thirty years" in zowel het Engels als het Nederlands. De plechtigheid werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Gemeente Den Haag, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Staatsbosbeheer en diverse bilaterale ambassadeurs in Nederland.

Dit gedenkwaardige moment benadrukt niet alleen de toewijding van Den Haag aan internationale samenwerking maar ook de cruciale rol van de stad in het bevorderen van vrede en recht wereldwijd.