Masterclass Dialoog zonder woorden. Peter Rombouts

  • Datum: 05 oktober 18:30 - 21:00
  • Locatie: Stroom Den Haag

In het kader van de programmalijn See You in The Hague en Just Peace Month, organiseert Stroom Den Haag twee workshops rond het thema kunst en vrede. 

In een wereld waarin oorlog, geweld, crisis en conflict steeds meer naar de voorgrond komen, is het belangrijk om te kijken welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Kunst biedt nieuwe invalshoeken en levert zo een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Conflict en oorlog kent al een traditie van verbeelding in onze cultuur, maar hoe zit het met de verbeelding van vrede?

Vrede is een of misschien het meest belangrijke doel dat de samenleving - en ook vaak het individu - heeft. Vrede kan op verschillende manieren worden toegepast en uitgelegd, en kent zo geen vaste definitie. Toch is er een overeenstemming in hoe we ons tot vrede, of het idee van vrede, verhouden. Het uitgangspunt voor deze workshops is de zoektocht naar wat vrede eigenlijk is, hoe we ons ertoe verhouden vanuit de individuele en collectieve trauma's die ons leven bepalen en de wijze waarop dit doorwerkt in het maakproces. We nodigen je uit om samen met beeldend kunstenaars en filosofen op deze vragen en thema's te reflecteren vanuit verschillende kunstpraktijken en methoden. 

Peter Rombouts is een danser, choreograaf, veranderdeskundige, maker, denker, doener en bovenal iemand die vanuit zijn hart de verbinding legt met degene tegenover hem. Jaren ervaring hebben hem doen inzien dat complexe problemen niet via het hoofd, door denken, controleren en organiseren, het hoofd kunnen worden geboden, maar alleen vanuit het hart, vanuit de verbinding. De kracht van het communiceren vanuit het lichaam voorbij de gesproken taal, van binnenuit, biedt mogelijkheden om te verbeelden en zichtbaar te maken hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. In zijn masterclass gaat hij een dialoog aan waarin je door middel beweging inzicht krijgt op hoe vrede in jezelf en met anderen te benaderen is. De vraag "Is vrede uit te beelden?" en de rol van de kunstenaar zullen uitgangspunt zijn van deze masterclass. Hierbij speelt de samenwerking tussen zintuigen en verbeelding een belangrijke rol. Deze dialoog zal gaan over belemmeringen en pijn, maar vooral over het aanspreken van potentieel om verandering in gang te zetten, in het klein en in het groot.

Deze masterclass is open voor alle disciplines, en vraagt niet om ervaring met dans of beweging.

Deelname en aanmelden
Deelname aan de workshops is gratis, en studenten van de KABK krijgen 1 ECTS voor deelname. Iedere workshop bestaat uit twee keer een dagdeel, en verwacht actieve participatie van de deelnemers. Afhankelijk van de workshop wordt er bijv. met praktische opdrachten gewerkt.

Stroom Den Haag


Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden