Klub Film 2: 'De Indische Nederlands in Amerika' en 'Peranakan Chinezen in Nederland'

  • Datum: 26 mei 13:30 - 18:00
  • Locatie: Museum Sophiahof

Zondag 26 mei 2024 , 13:30-18:00

Op zondag 26 mei 2024 vindt de première van maar liefst twee documentaires plaats in Museum Sophiahof.

'De Indische Nederlanders in Amerika' en 'Peranakan Chinezen in Nederland'. De makers van deze documentaires zijn Boudie Rijkschroeff en Georgine Kwa, in samenwerking met producer Rifqi Mardhani. De documentaires kwamen tot stand in het kader van de Subsidieregeling Erkenning van Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS.

De Indische Nederlanders in Amerika

In deze documentaire staat de vraag centraal hoe het gesteld is met de Indo identiteit bij leden van de tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Amerika. De stichting Asian Heritage The Netherlands zet zich ervoor in meer bekendheid te geven aan de positie van Nederlanders met een migratieachtergrond. Met deze documentaire wil de stichting aandacht vragen voor de dubbele migratie van de Indische Nederlanders die na hun overtocht uit Ind(ones)ië naar Nederland vervolgens door migreerden naar Amerika.

Peranakan Chinezen in Nederland

De tweede documentaire gaat over Indonesische Chinezen in Nederland, ook wel Peranakan Chinezen genoemd. Wat waren de redenen voor hun vertrek naar Nederland? Hebben ze hun draai weten te vinden in de Nederlandse samenleving? En voelen ze zich nog steeds Peranakan Chinees? Aan de hand van interviews met leden van de eerste, tweede en derde generatie wordt gezocht naar antwoorden.
De stichting Wen Ming zet zich ervoor in meer bekendheid te geven aan de positie van Chinezen in Nederland en om de relatie tussen deze Chinese populatie en andere bevolkingsgroepen in Nederland te bevorderen.

Deze documentaire richt zich op de positie van de Indonesische Chinezen in Nederland en de achtergrond van hun migratie.

Programma van de dag

13.30 – 14.00 Inloop met koffie, thee en spekkoek

14.00 – 14.05 Welkom door Geoffrey Ho, voorzitter van de stichting Asian Heritage The Netherlands

14.05 – 14.15 Inleiding op de documentaire Indische Nederlanders in Amerika door Boudie Rijkschroeff

14.15 – 15.00 Documentaire De Indische Nederlanders in Amerika

15.00 – 15.45 Pauze

15.50 – 16.00 Inleiding op de documentaire over Indonesische Chinezen In Nederland door Paul The, voorzitter van de Stichting Wen Ming

16.00 – 16.45 Documentaire Indonesische Chinezen in Nederland

16.45 – 17.45 Receptie

Tickets €15,00 inclusief ontvangst met koffie, thee, spekkoek, hapjes en drankjes en zijn hier te bestellen.


Museum Sophiahof


Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden