Democratie in het digitale tijdperk

  • Datum: 29 maart 9:00 - 11:45
  • Locatie: Online

Op 29 maart 2023 organiseren de Europese Commissie en de Europese Groep ethiek van de exacte wetenschappen en de nieuwe technologieën (EGE) een openbare rondetafelconferentie om de uitdagingen voor de democratie als gevolg van nieuwe sociotechnische ontwikkelingen te bespreken. 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologische innovatie onze democratieën dient en hoe kunnen we onze democratische systemen versterken op manieren die zinvolle burgerparticipatie mogelijk maken? Op verzoek van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, houdt de EGE zich momenteel met deze vragen bezig. Het advies van de EGE zal worden gebruikt voor de herziening van het Europees actieplan voor democratie en voor de ontwikkeling van het pakket "verdediging van de democratie" dat de voorzitter in haar State of the Union van september 2022 heeft aangekondigd.

Aan de rondetafelconferentie zal een breed scala van belanghebbenden, van de academische wereld tot internationale organisaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, deelnemen om de vraagstukken te bespreken die worden opgeworpen door de recente technologische vooruitgang en de reeds lang bestaande spanningen in het hart van de democratie. Zij biedt een forum voor dialoog en een gelegenheid om input van deskundigen en geïnteresseerde deelnemers te verzamelen, om de bezinning te bevorderen en de aanbevelingen van de EGE te verfijnen.

Dit evenement vind online plaats. Let op, de voertaal gedurende het debat is Engels!

OnlineAanmelden