Citizen Science en Technologieën in de Context van de Achteruitgang van het Milieu

  • Datum: 03 april
  • Tijd: 12:30 - 18:00
  • Locatie: International Institute of Social Studies (ISS)

Wegen verkennen voor samenwerking en impact in Latijns-Amerika en Nederland

Verken samen met ons het heden en de toekomst van citizen science en technologieën met onderzoekers, praktijkmensen, maatschappelijke organisaties en financieringsorganisaties uit Latijns-Amerika en Nederland. In case studies en paneldiscussies zullen onderzoekers en praktijkmensen ervaringen en inzichten delen over citizenscience, innovatie voor arme landen en participatief onderzoek. Samen zullen we nadenken over hoe we kunnen samenwerken en hoe we participatieve, inclusieve en duurzame burgerwetenschap en technologie kunnen bevorderen in de aanpak van milieudegradatie.

12:30-13:00: Inloop met koffie en thee

13:00-13:10: Opening met Rosalba Icaza Garza, Deputy Rector Research Affairs en Professor Global Politics, Feminisms and Decoloniality, ISS

13:15-13:25: Welkom en inleidende opmerkingen met Sebastián Ureta, PCC Chair, ISS & Universidad Católica de Chile

13:40-15:10: Presentatie van PCC project over Citizen Technoscience in Environmental Crises met Mandy Geise, Postdoctoraal onderzoeker PCC, ISS

13:25-13:35: Casestudies van Citizen Technoscience in Latijns-Amerika. De rol van technologieën en initiatieven voor innovatie van arme landen worden besproken.

Arturo Hernández Velasco (burgervereniging ‘’Comunidad y Biodiversidad’’) zal een presentatie geven over de monitoring van waterkwaliteit en vispopulaties door vissersgemeenschappen in Mexico.

María José Molina (AstraCodex & Rally Femenino) zal de trainingen en evenementen bespreken die zij hebben georganiseerd voor vrouwen in Costa Rica om georuimtelijke technologieën te begrijpen en te gebruiken bij water- en brandbeheer.

Sebastián Ureta (Universidad Católica de Chile & ISS) zal reflecteren op het proces van het ontwikkelen en testen van een goedkope en eenvoudig te gebruiken kit, handleiding en participatieve community workshops om bodemvervuiling te beoordelen in gebieden met mijnbouw en/of industriële erfenissen in Chili.

De presentaties worden gevolgd door een Q&A met het publiek.

15:10-15:30: Pauze

15:30-17:00: Paneldiscussie met beoefenaars en onderzoekers van citizen science en innovatie voor arme landen in Latijns-Amerika en Nederland.

Sarita Albagli, coördinator van het Laboratory for Open Science and Citizen Innovation (CindaLab) & Brazilian Institute of Information in Science and Technology (IBICT), Brazilië

Peter Knorringa, directeur International Centre for Frugal Innovation (ICFI), International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam

Karen Soacha Godoy, stichtend lid van Latin American Network for Participatory Science (RICAP), Institut de Ciéncies del Mar, Spanje

Allan Báez Morales, directeur programma's en partnerschappen, Santa Clara University Frugal Innovation Hub, VS & Latijns-Amerikaans netwerk voor spaarzame innovatie (RELIF)

Maria Alejandra Pineda, Latijns-Amerikaans netwerk voor spaarzame innovatie (RELIF) Institución Universitaria Politécnico Grancolombiano, Colombia Panelleden bespreken uitdagingen en mogelijkheden voor toegankelijke en duurzame technologieën en praktijken ter ondersteuning van het verzamelen, analyseren, rapporteren, delen en gebruiken van gegevens door burgers. De panelleden en het publiek worden uitgenodigd om te onderzoeken en manieren te schetsen waarop dergelijke barrières kunnen worden overwonnen. Ze stellen zich de potentiële langetermijneffecten voor die citizen science en initiatieven voor zuinige innovatie zouden kunnen hebben met betrekking tot de socio-ecologische crisis en identificeren de belangrijkste barrières waarmee dergelijke initiatieven momenteel worden geconfronteerd om impact te bereiken.

17:00-18:00: Drankjes

International Institute of Social Studies (ISS)


Kortenaerkade 12
2518AX, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden