Why do we need an International Anti-Corruption Court now

  • Datum: 24 oktober 12:00
  • Locatie: Online event: link will be announced soon! 

Corruptie op overheidsniveau - is het misbruik van publieke macht voor persoonlijk gewin door de leiders van een land - wordt steeds meer erkend als een groot internationaal probleem. 

Corruptie op overheidsniveau is het misbruik van macht op hoog niveau waarvan enkelen profiteren ten koste van velen. Het heeft een nadelige invloed op de gezondheidszorg, de openbare infrastructuur, het onderwijs, het vertrouwen van de bevolking en de aanpak van dringende milieuproblemen. De 189 partijen bij het VN-Verdrag tegen corruptie moeten wetten hebben die verschillende vormen van corruptie strafbaar stellen, maar op veel plaatsen controleren corrupte leiders de politie, de aanklagers en de rechtbanken, waardoor hun misdaden ongestraft blijven. Een internationaal anticorruptiehof (IACC) zou een eerlijk en doeltreffend forum bieden voor de vervolging en bestraffing van kleptocraten en hun medeplichtigen, anderen afschrikken om hun voorbeeld te volgen en gestolen geld terugvorderen, repatriëren en opnieuw gebruiken voor de slachtoffers van grootschalige corruptie. Een groeiende coalitie van regeringen en maatschappelijke organisaties steunt de oprichting van een Internationale Rechtbank voor corruptiebestrijding (IACC) die corrupte leiders en hun medesamenzweerders ter verantwoording kan roepen wanneer nationale regeringen dat niet willen of kunnen doen.

Tijdens deze sessie spreken we met Maja Groff (co-voorzitter van het Internationaal Coördinatiecomité voor de IACC-campagne), Slagjana Taseva (voorzitter van Transparency International Macedonië) en Wim Jansen (directeur Internationale Zaken van de gemeente Den Haag) om te begrijpen hoe zo'n hof eruit zou zien en waarom dit het perfecte moment is om het te realiseren.

Online event: link will be announced soon! Aanmelden