Vergeet me niet: integratie in de klas

  • Datum: 21 april 18:00 - 22:00
  • Locatie: Concordia CC 

Kom kijken naar de vertoning van de film 'Forget me not' op de volgende editie van de TransitieCinema! TransitieCinema is een initiatief waarbij maandelijks documentaires met maatschappelijke waarde worden vertoond en gevolgd door een Q&A, discussie of workshop met experts over het onderwerp.

Wat is inclusief onderwijs?

Inclusief onderwijs is een model dat het menselijk en wettelijk recht van kinderen met een handicap om te leren naast hun niet-gehandicapte leeftijdsgenoten omarmt, waardoor mensen met een handicap kansen krijgen om deel te nemen aan de maatschappij.

Over de film

Terwijl de driejarige Emilio zich voorbereidt om naar school te gaan, raakt zijn familie verwikkeld in een uitdaging die maar al te vaak voorkomt voor kinderen met een handicap - het recht op inclusief onderwijs veiligstellen. Gevangen in een van de meest gesegregeerde onderwijssystemen, de openbare scholen van New York City, richten filmmaker Olivier en zijn vrouw Hilda de camera op henzelf en hun kind met het syndroom van Down, terwijl ze door een ingewikkeld systeem navigeren dat oorspronkelijk is ontworpen om kinderen met een handicap in een hokje te stoppen. Emilio's ouders leren van andere gezinnen die hebben gevochten tegen de onrechtvaardigheden die in het onderwijssysteem zijn ingebouwd, terwijl ze hun eigen strijd voor de toekomst van hun zoon voortzetten. Forget Me Not toont een weg naar een meer inclusieve samenleving die begint met het verwelkomen van diversiteit in de klas. "Inclusie in een vroeg stadium garandeert bijna inclusie later. Maar segregatie op jonge leeftijd garandeert bijna segregatie in de rest van het leven." -Sara Jo Soldovieri In "Forget Me Not" delen ouders en filmmakers Olivier en Hilda Bernier de persoonlijke impact van het gesegregeerde onderwijssysteem van NYC als ze vechten voor het recht van hun zoon Emilio om samen met zijn leeftijdsgenoten onderwijs te volgen.

Forget Me Not documenteert op intieme wijze de strijd van een familie om hun zoon met het syndroom van Down op te nemen in het meest gesegregeerde schoolsysteem van het land, het openbare schoolsysteem van New York City. Voortgestuwd door de strijd en successen van anderen, biedt Forget Me Not een zeldzame blik op hoe echt inclusief onderwijs eruit kan zien en hoe het kan leiden tot een meer inclusieve samenleving, zodat iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te bereiken.

Verklaring van de regisseur

"Films kunnen een deuk in de wereld slaan. Het was een korte film in 1972 die leidde tot de uiteindelijke sluiting van de meeste Amerikaanse instellingen voor mensen met een handicap. Met Forget Me Not wil ik die vooruitgang voortzetten door de stemmen te versterken van het minst gehoorde deel van onze bevolking, mensen met een verstandelijke beperking. Deze film wil de sociale en systematische barrières doorbreken die hen routinematig segregeren en verbergen voor de maatschappij. Toen mijn zoon Emilio werd geboren met het syndroom van Down, was ik totaal onvoorbereid. Ik had nooit de kans gehad om iemand met een verstandelijke beperking te ontmoeten toen ik opgroeide. Ik bleef me afvragen hoe dat kon. Het werd al snel duidelijk dat ze voor mij verborgen waren gehouden, dus begon ik te onderzoeken wat het alternatief zou kunnen zijn - een wereld waarin alle kinderen met elkaar en van elkaar kunnen leren in hetzelfde klaslokaal. Ik wilde Forget Me Not maken als startpunt voor ouders van kinderen met een typische ontwikkeling, opvoeders en beleidsmakers die voor het eerst kennismaken met het concept van inclusief onderwijs. Het was belangrijk dat de film toegankelijk, boeiend en herkenbaar zou zijn voor iedereen die keek. Door enkele van de meest intieme momenten van mijn familie te delen, hoop ik dat de film bewustzijn zal creëren, gesprekken zal inspireren en uiteindelijk zal helpen een meer inclusieve samenleving op te bouwen. We willen een licht laten schijnen op deze kwesties door een film te maken die een breed publiek aanspreekt, ook buiten de gehandicaptengemeenschap, inclusief degenen die zich om verschillende redenen gemarginaliseerd of buitengesloten voelen."

Programma

18.00-19.30 TransitieCinema Dinerbuffet (koop een online ticket) voor het diner vóór 19 april!)

19.30 Documentaire vertoning

21.15 Q&A met deskundigen, waaronder "Samen naar School Den Haag"

22.00 Borrel en discussie

Toegang tot de film is GRATIS (maar donaties stellen we op prijs!). Zorg dat je op tijd bent, de deuren zijn gesloten als de film begint of de zaal is vol.

Houd er rekening mee dat de filmvertoning en Q&A Engelstalig zullen zijn. 

Concordia CC 


Hoge Zand 42
2512 EM Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden