United We Stand met David van Tijn

  • Datum: 26 december 15:30
  • Locatie: Filmhuis The Hague

Muziek en politiek zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden: Beethoven en Napoleon, Sjostakovitsj en Stalin, Hitler en Entartete Kunst… en nu is er Poetins oorlog in Oekraïne. Wat is nu de rol van de kunst? Hoe reageert de muziekwereld hierop? Aan de ene kant zijn er beroemde musici die Poetin steunen, zoals Valeri Gergiev en Boris Berezovski. En aan de andere kant zijn er musici die Poetin scherp veroordelen, zoals Jevgeni Kissin, Mischa Maisky en, het hoofdonderwerp van deze film, de in Nederland wonende jonge Russische celliste Maya Fridman.

'Indrukwekkend, emotioneel en emotionerend' ★★★★ - NRC

'het sterkst als de muziek spreekt' - De Filmkrant

Sinds 24 februari van dit jaar is Maya bijna letterlijk dag en nacht bezig geweest om een indrukwekkende reeks benefietconcerten te organiseren in de grote zalen van Nederland, met Oekraïense én Russische musici. In de eerste maand hadden deze concerten al meer dan 200.000 euro opgebracht voor hulp aan Oekraïne. En meer dan dat: broederschap, verbondenheid en solidariteit die tot in Oekraïne voelbaar zijn. Vanaf het eerste benefietconcert is Maya op de voet gevolgd met de camera. De voorbereidingen, repetities en concerten zijn gefilmd en veel van de deelnemende musici zijn geïnterviewd. Niet alleen is er vastgelegd wat de muzikanten voor Oekraïne doen, langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de oorlog misschien wel vooral gericht is tegen de cultuur van Oekraïne, en dus ook tegen de musici.

United We Stand is een film die een breed internationaal publiek zal aanspreken en een blijvende indruk zal maken als een belangrijk document van deze verscheurende tijd.

Let op! Deze film is in het Engels met Nederlandse ondertiteling.

Voor meer informatie en om kaarten te kopen, klik hier.

Filmhuis The Hague


Spui 191
2511 BN The Hague

Toon op kaart

Aanmelden