Thijs Jansen: Van beroepszeer naar beroepseer

  • Datum: 02 november 16:30 - 17:45
  • Locatie: EMMA

Mensen willen het goede, maar zien steeds minder hoe. Op hun werk zitten ze vast in een technocratisch discours. Gesprekken lijken nog al eens niet over het noodzakelijke te gaan. Ze raken de essentie niet en ook de essentie van collegiale verhoudingen staat onder druk. Mens-zijn: Hoe doe je dat als je werkt voor een overheid die op tal van dossiers vastloopt? Hoe doe je dat als adviseur van die overheid? Hoe doe je dat in het onderwijs, de zorg, in de politiek, in de buurt, in het bedrijfsleven?

Thijs Jansen onderzoekt al jaren waarom er zoveel beroepszeer is op de werkvloer. Waarom professionals bewerkstelligen wat ze als mens wellicht zouden afkeuren. Hij laat zich daarbij onder meer inspireren door Rousseau: ‘Kwaad komt voort uit schaarste. Als je de mens veiligheid biedt kan hij niet slecht zijn.’ Hij vraagt zich af: Is de toegenomen nood niet het gevolg van het feit dat de gevende mens wordt gemarginaliseerd?

Thijs Jansen is directeur van de Stichting Beroepseer die zich inzet voor vakmanschap en beroepseer in organisaties. Hij is auteur van onder meer Beroepszeer. Waarom Nederland niet goed werkt (2005), geredigeerd samen met Dorien Pessers en Gabriel van den Brink. ​Na het succes van dit boek richtte Jansen samen met anderen in 2006 de Stichting Beroepseer op, een denktank op het gebied van professionaliteit en beroepseer. Vanuit Beroepseer geeft hij trainingen over ambtelijk vakmanschap, en over hoe je menselijke waarden als uitgangspunt voor je werk kunt nemen, ook in een systeemwereld. Ook heeft hij een reeks boeken geredigeerd over en met verschillende beroepsgroepen, waaronder: Artikel 5. De beroepseer van de accountant (2017) Écht doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige effectieve jeugdhulp (2018), Het recht op ambtelijk vakmanschap (2022). Jansen is sinds 2015 directeur van de Stichting Beroepseer. Daarnaast is hij als onderzoeker en docent verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit Amsterdam

Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van het boek Het herstel van Nederland. Mesters is mede-initiator/coördinator van de Tussenruimte.

EMMA


Wijnhaven 88
2511 GA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden