The right to food, violence, and food systems

  • Datum: 20 april 15:00
  • Locatie: Peace Palace

"Een van de belangrijkste oorzaken van honger en hongersnood zijn geweld en gewapende conflicten. Gewapende conflicten leiden op hun beurt weer tot meer voedselonzekerheid. Hoe komen we uit deze vicieuze cirkel?" vraagt Michael Fakhri, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel en een internationaal erkend expert op het gebied van voedselsystemen en mensenrechten, zich af. 

Op 20 april 2023 geeft professor Fakhri de 8e jaarlijkse T.M.C. Asser Lezing in het Vredespaleis in Den Haag: 'Het recht op voedsel, geweld en voedselsystemen'. Voor een beter begrip van de werking van voedselsystemen en om het recht op voedsel in het internationaal recht opnieuw te bekijken, zal Michael Fakhri in zijn lezing vormen van geweld in voedselsystemen onderzoeken. Schrijf je nu in om je plek veilig te stellen!

Over de 8th Annual T.M.C. Asser Lecture schrijft Michael Fakhri: "Op basis van mijn werk als Speciaal Rapporteur voor het Recht op Voedsel en mijn komende rapport aan de Mensenrechtenraad zal ik een uitweg schetsen. Ik zal uitleggen hoe systemen niet alleen voedsel produceren, maar ook vormen van geweld versterken en produceren die mensen nog armer, kwetsbaarder en gemarginaliseerder maken. Ik beschrijf ook hoe voedselsystemen steunen op een wereldeconomie van afhankelijkheid en extractivisme. 
Kortom, voedselsystemen maken deel uit van een cyclus tussen structurele ongelijkheid en systemisch geweld, waardoor mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Ik zal ingaan op de oorlog in Oekraïne om te benadrukken hoe internationale markten het geweld versterken in plaats van afzwakken, waardoor een regionale oorlog wereldwijde schokken veroorzaakt."


Over Michael Fakhri

Michael Fakhri, sinds 2020 de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, is professor aan de University of Oregon School of Law waar hij cursussen geeft over mensenrechten, voedselrecht, ontwikkeling en handelsrecht. Hij is ook directeur van het Food Resiliency Project. Hij onderzoekt belangrijke milieu- en beleidskwesties met betrekking tot alle stadia van het voedselsysteem, waaronder productie, transport, verpakking en consumptie. Fakhri heeft cursussen gegeven over het recht op voedsel aan de Harvard Law School, het European University Institute en het Indigenous Governance Program van de Universiteit van Arizona. Hij gaf lezingen over internationale mensenrechten en ontwikkeling aan universiteiten over de hele wereld. Fakhri heeft ook openbare dialogen over mensenrechten en ontwikkeling geleid. Tijdens zijn praktijk als advocaat vocht de heer Fakhri voor de rechten van mensen die behoeftig waren en opgesloten zaten in een psychiatrische instelling. Hij is de auteur van het boek "Sugar and the Making of International Trade Law", en co-auteur van "Bandung Global History and International Law: Critical Pasts and Pending Futures' (samen met Vasuki Nesiah en Luis Eslava).

Let op, deze lezing zal worden gegeven in het Engels!

Peace Palace


Carnegieplein 2
2517KJ Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden