Strafrecht niet de oplossing voor alle maatschappelijke problemen

  • Datum: 22 juni 16:30 - 18:00
  • Locatie: Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bij de aanpak van maatschappelijke problemen speelt het strafrecht een belangrijke (normerende) rol, maar de organisatie van deze bijeenkomst geeft aan dat het strafrecht altijd het ultimum remedium moet zijn en niet de oplossing voor alle maatschappelijke problemen.

Mensen met bijvoorbeeld psychische klachten belanden vaak onnodig in de strafrechtketen doordat ze onvoldoende ondersteuning hebben gekregen in een eerder traject. Strafrecht als interventie bij bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit of personen met verward gedrag is niet altijd geschikt of het meest effectief, terwijl de verwachtingen uit politiek en maatschappij ten aanzien van het strafrecht bij deze problematiek juist groot zijn.

Is het mogelijk dat, door in eerder stadium met niet strafrechtelijke interventies te komen, voorkomen kan worden dat mensen in de strafrechtketen belanden? Zou dat bijdragen aan het voorkomen van onnodig slachtofferschap, maar ook onnodig daderschap? Wat levert dat maatschappelijk op? Ontlast dat de strafrechtketen en kan daardoor ook meer aandacht naar strafrechtelijke zaken die juist wel alle aandacht van de strafrechtketen verdienen? Het is belangrijk dat over dergelijke vraagstukken een breder (politiek) debat wordt gevoerd.

Rechtsstaatpoort
Op donderdag 22 juni 2023 van 16.30-18.00 uur vindt de Rechtsstaatpoort plaats, waarbij de volgende vraag centraal staat: “Strafrecht is niet de oplossing voor alle maatschappelijke problemen”.

Rechtsstaatpoort is een initiatief van de Politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. De drie organisaties gaan tijdens de Rechtsstaatpoort in debat met Tweede Kamerleden. Rechtsstaatpoort wordt tweemaal per jaar georganiseerd.

Volg de live uitzending op 22 juni vanaf 16.30 uur of kijk het terug.

Tweede Kamer der Staten-Generaal


Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag
2594 AC Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden