Verhalenfestival: Heel Den Haag Vertelt

  • Datum: 15 februari
  • Tijd: 12:00 - 17:00
  • Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag

Heel Den Haag Vertelt: nieuw verhalenfestival in de stad

Op zaterdagmiddag 15 februari vindt in de Centrale Bibliotheek van Den Haag de eerste editie van Heel Den Haag Vertelt plaats, een verhalenfestival door en voor de stad. Het festival, dat wordt georganiseerd door Bibliotheek Den Haag en Haags Verhaal, brengt de diverse verhalen van Hagenaars samen. Van persoonlijke belevenissen tot verrassende vertellingen, met als doel de stad en haar bewoners dichter bij elkaar te brengen.

Met een breed scala aan activiteiten, zoals een interview marathon, workshops familiegeschiedenis, kookverhalen en voorleessessies, belooft het festival een bijzondere ervaring te worden. Bezoekers kunnen niet alleen luisteren naar verhalen, maar ook zelf bijdragen op het open podium of deelnemen aan interactieve onderdelen. Het festival benadrukt de kracht van verhalen om verbinding te creëren tussen bewoners en hun stad.

Het intieme karakter van het festival maakt het uniek, zonder grote namen maar met veel persoonlijke en inspirerende vertellingen. Heel Den Haag Vertelt is gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Voor sommige onderdelen is inschrijving nodig.

PROGRAMMA

12.00-13.00 Opening

DOORLOPEND

13.00-17.00 Interview Marathon
Met dit marathoninterview laten de interviewers van Haags Verhaal gewone Hagenaren en Hagenezen hun verhaal vertellen. Met bekende gezichten van de bijeenkomsten van het Haags Verhaal, zoals Bram Poons, die als Joodse oorlogswees de Tweede Wereldoorlog overleefde en daarover nu vertelt op scholen. Of dierenredder John Buijs van Dierenambulance Den Haag, die zijn leven zelf ook te danken heeft aan de dieren. Mensen uit het publiek maken ieder uur kans op een openbaar interview. Kom lekker aanschuiven bij dit podium en laat je verrassen door de bijzondere verhalen van mensen zoals jij en ik.

12.00-17.00 Living Library
Bij de Living Library kun je een ‘levend boek’ lenen, in plaats van een echt boek. Dat is een persoon die regelmatig te maken heeft met bepaalde vooroordelen. Zo kun je in gesprek gaan met een transgender persoon, iemand met autisme, een ex-gedetineerd persoon of een geadopteerd persoon. In een open gesprek mag alles besproken worden, zolang het maar met respect gebeurt. Je kiest je eigen ‘boek’, het is gratis en iedereen is welkom. De gesprekken duren 20-30 minuten. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden en je mag eventueel meerdere gesprekken voeren. Het uiteindelijke doel is om vooroordelen tegen te gaan, simpelweg door het gesprek aan te gaan met iemand die je normaal gesproken niet zo snel zou spreken.

12.00-17.00 Borduur pop-up: Verhalen delen over je thuisgevoel
Vertel je verhaal en borduur bij het community art-project Thuis in Den Haag over je thuisgevoel en draag daarmee bij aan een kunstwerk. Met dit project wordt de rode draad van het thuisgevoel in Den Haag opgehaald. Een jaar lang trekt het project langs openbare locaties als bibliotheken, buurtcentra en festivals met een wit huis. Daarop komen lapjes van deelnemers, met hun thuisgevoel erop. Vrijwilligers helpen je met borduren en halen je verhaal op. Tot de oplevering van het huis, eind mei, kunnen alle inwoners van Den Haag meedoen aan dit kunstproject.

PROGRAMMA ONDERDELEN

12.00-13.00 Queer verhalen in Den Haag – stadswandeling
We gaan samen op pad om de queer-verhalen in Den Haag te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van het eerste homoprotest van Nederland, een brutale zoen op het oude raadhuis of de geschiedenis van het internationale homomonument. De wandeling richt zich op de historische queer-verhalen, maar er is ook aandacht voor de plekken waar de queer-gemeenschap vandaag de dag samenkomt. Wandelend van de ene naar de andere locatie is er ook genoeg tijd om de groep te leren kennen en met elkaar in gesprek te gaan over queer thema’s. Jullie inbreng als deelnemers maakt het een écht unieke wandeling.

14.00-15.00 Joodse Stadswandeling
Bekijk de voormalige synagoge, tegenwoordig de Mescidi Aksamoskee, en het Rabbijn Maarsenplein met het ontroerende Joods Kindermonument, dat herinnert aan de Joodse kinderen die de oorlog niet overleefden. Leer over de invloedrijke filosoof Baruch Spinoza, die in deze wijk woonde, en ontdek hoe de buurt na de Tweede Wereldoorlog transformeerde door de komst van Chinese immigranten en gastarbeiders. Deze wandeling biedt een unieke kijk op de veerkracht en diversiteit van Den Haag, waar verleden en heden samenkomen in een dynamische stadswijk.

15.00-16.00 Stadswandeling
Ga met onze gids en spokenwork-artiest Nicchelle Buyne door de straten van Den Haag en leer over het koloniale verleden dat door onze straten echoot. Met aansluitend een poëzieworkshop waarmee je reflecteert op dit pijnlijke erfgoed.

12.00-13.30 De kracht van oral history: familieverhalen uit diverse culturen
Oral History oftewel ‘sprekende geschiedenis’ is belangrijk in het doorgeven van verhalen van generatie op generatie. Maar wie houdt deze verhalen nog levend? Wie deelt er nog verhalen uit zijn familie? Weten we nog hoe dat moet? In deze sessie gaan we naar familieverhalen luisteren met verhalenvertellers met diverse culturele achtergrond. En ervaren wat de kracht is van het vertellen van dit soort verhalen aan elkaar. Onder leiding van theatermaker en Marron-cultuurdrager Jose Tojo. Met verhalen van van Gloriaka Maal, Michael Driebeeck van der Ven, Yung Lie, Fatos Ipek Demir, Phylis Rooks, Mahmoud AlNaser, Lydia Shakira Schenker.

14.00-15.00 Storytelling olv Dutch International Storytelling Centre
Kom luisteren naar drie mooie verhalen (zowel waar gebeurde als fantasie) door vertellers van het Dutch International Storytelling Centre (DISC). (English spoken)Een heerlijk uurtje genieten van 3 mooie verhalen (zowel waar gebeurde als fantasie) door vertellers van het Dutch International Storytelling Centre (DISC). NB. Het is in het Engels..

12.00-12.30 Verhalen Koffer: Bontepels
Verhalenverteller Hermine opent haar verhalenkoffer en neemt je mee in een interactief verhaal. Over een prinses die op de vlucht gaat omdat ze moet trouwen tegen haar zin. Ze verbergt zich in een holle boom, waar een jager haar vindt. Ze mag als keukenmeisje werken in de keuken van de koning. Uiteindelijk zal ze met de koning trouwen, maar hoe dat kan ? Dat is een heel verhaal… Kom luisteren en laat je meeslepen in de vertelkunst van Hermine van Helden van Verhalenkoffer

13.00-13.30 Voorlezen: ‘Juf… wat voor haar heb je?’
Kom luisteren naar het bijzondere verhaal ‘Juf… wat voor haar heb je?’ van Kamalia Thalaoui

14.00-14.30 Voorlezen: Suriman
Maak kennis met stripheld Suriman en ga met hem op de foto!

15.00-15.30 PIEP show
In de PIEP show spelen gebreide muizen de hoofdrol. Het Muizencircus: een grote kijkdoos vol muizentalent dat heel Nederland doorreist. Kom kijken, luisteren en spelen met de levensechte muizen.

12.00-13.30 Workshop: Familiegeschiedenis voor (her)beginners
Een interactieve workshop die geschikt is voor beginners met een interesse in familiegeschiedenis en stamboom onderzoek.

14.00-15.00 Boekenpraat: over Voetstappen van Kader Abdolah
Wil jij beter leren lezen en je Nederlands oefenen? Doe mee met Boekenpraat!

12.30-14.00 Eetverhalen uit de Iraanse, Caribische en Egyptische keuken
Wat van ver komt, is lekker. Drie ‘foodies’ met wortels in Iran, de Cariben en Egypte worden door de Haagse journaliste Renate van der Zee geïnterviewd over hun eetcultuur.

14.30-16.00 FFÛH Open podium voor Haags vertel- en schijftalent
Haags onbekend talent kan zich laten horen op het open podium van literair collectief FFÛH

Centrale Bibliotheek Den Haag


Spui 68
2511 CB Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden