Schat in Decennium - Hong Kong Protest Archivale Tentoonstelling - Opening
- Datum:
- Tijd: 13:00 - 19:00
- Locatie: 我地 NGO DEI
Opening was 26 september, tentoonstelling gaat door tot 13 oktober
“Treasure in Decade - Hong Kong Protest Archival Exhibition” toont de geschiedenis en impact van de protesten in Hong Kong sinds 2014.
Treasure in Decade - Hong Kong Protest Archival Exhibition biedt een diepgaande verkenning van de recente sociaal-politieke geschiedenis van Hong Kong aan de hand van meer dan 40 protestvoorwerpen sinds de Umbrella Movement in 2014, verzameld door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en andere privécollecties, tot aan de protesten tegen de anti-uitleveringswet in 2019. De tentoonstelling is onderverdeeld in zes inzichtelijke secties - Deel 1 - Ontwaken, Deel 2 - Gevarieerde reizen, een gezamenlijk einde, Deel 3 - Hoor je de mensen zingen, Deel 4 - Wegafsluiting, Deel 5 - Ze kunnen ons niet allemaal doden en Deel 6 - We komen terug - die elk scharniermomenten en het collectieve geheugen van een stad in beroering vastleggen. Door met deze artefacten bezig te zijn, krijgen bezoekers een beter begrip van hun historische betekenis en de verhalen die ze vertegenwoordigen, wat cruciale gesprekken op gang brengt over de rol van kunst en documentatie bij het bewaren van sociale bewegingen voor toekomstige generaties. Deze tentoonstelling eert de moed en het doorzettingsvermogen van de mensen in de frontlinie en zorgt ervoor dat de lessen van dit tumultueuze decennium niet worden vergeten of genegeerd.
Opening tentoonstelling en forum
From the Streets of the Umbrella Movement to the Conundrum of the Anti-Extradition Protests: Hong Kong's Struggle After Losing Its Land
Hongkong, ooit bekend als de “Stad van het Protest”, heeft zijn straatbewegingen in de geschiedenis zien vervagen. Zoals Richard Hughes het verwoordde: “Hongkong is een geleend land. Of het nu tijdens de Britse overheersing was of daarna, de democratie is ongrijpbaar gebleven en de mensen zijn nooit in staat geweest om een regering te kiezen die hen echt dient. In de loop der decennia hebben Hongkongers hun burgerzin getoond door vreedzame marsen en bijeenkomsten te houden, in de hoop dat de regering redelijk zou reageren, maar telkens werden ze geconfronteerd met onderdrukking en onverschilligheid.
In 2014 werd de Umbrella Movement beantwoord met traangas en politiegeweld. In 2019 verzetten twee miljoen burgers zich tegen de uitleveringswet, maar de Chinese Communistische Partij verklaarde de Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring tot een “historisch document”. In 2020 werd de nationale veiligheidswet opgelegd, gevolgd door de “verbetering” van het kiesstelsel in 2021 en de snelle handhaving van artikel 23 dit jaar.
In dit autoritaire tijdperk is de “Lion Rock Spirit” vervangen door onderwerping aan de machtigen. Hongkongers hebben niet alleen hun land verloren, maar ook de ruimte en de hoop op verzet. Velen van hen zitten nu gevangen of zijn in ballingschap. Terugkijkend, hoe heeft de strijd van Hongkong dit punt bereikt? En waar ligt de toekomst van het verzet, nu we “land” zijn kwijtgeraakt?
Sprekers:
𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐂𝐡𝐨𝐰 周永康 (virtueel)
Bestuurslid van HKDC - Hong Kong Democracy Council VS, promovendus aan UC Berkeley
𝐒𝐢𝐞𝐧𝐧𝐚 𝐋𝐚𝐮 (ter plaatse)
Collectiespecialist van Hong Kong Archive
𝐄𝐫𝐢𝐜 𝐋𝐚𝐢 黎恩灝 (ter plaatse)
Onderzoeker, Georgetown Center for Asian Law
𝐑𝐚𝐲 𝐖𝐨𝐧𝐠 黃台仰 (ter plaatse)
Oprichter van Freiheit für Hongkong
我地 NGO DEI
Westeinde 25,
2512GS, Den Haag, Nederland 荷蘭海牙 Aanmelden