In the Making #4: Marcel Cobussen, MinJi Kim, Kevin Fairbairn and Nele Möller, Ecology and (Sounding) Art

  • Datum: 24 maart 14:00 - 16:00
  • Locatie: West in the Former American Embassy

Gesprek

De Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden en kunstinstelling West Den Haag zijn verheugd hun nauwe samenwerking aan te kondigen in de nieuwe publieke serie In the Making. In zes publieke sessies presenteren zij aan het publiek verschillende praktijken van onderzoek in de kunsten.

Artistieke productie heeft altijd uitdrukking gegeven aan de vormen waarin we de wereld waarin we leven kennen, verkennen en gewaarworden. De huidige praktijk van onderzoek in de kunsten gaat bewust uit van deze verkenning. In de afgelopen decennia is de aandacht voor onderzoek in het domein van de kunsten gegroeid - net als de rol ervan in universiteiten en andere onderzoekscontexten - waarbij de betrokkenheid met de realiteit van de wereld in het algemeen tot uitdrukking komt.

In the Making gaat in op hoe kunstenaars hun onderzoek uitvoeren. Gastonderzoekers en kunstenaarsonderzoekers van de Universiteit Leiden presenteren hun projecten, benaderingen van onderzoek, methoden en resultaten. Elke sessie gaat in op vragen die inherent zijn aan deze projecten. In the Making wil een perspectief verdiepen dat kunst niet ziet als het product van individuele visionairs, maar als een collectieve inspanning ingebed in de samenleving. Het richt zich op de rol van kunst in de constructie van het heden en de creatie van mogelijke toekomsten.

In the Making #4

Deze sessie gaat in op twee fundamentele vragen:

Wat kunnen de kunsten - en geluidskunst in het bijzonder - bijdragen aan de leefbaarheid van een dichtbevolkt gebied als 'De Randstad'?

Hoe kan geluidskunst een actieve en substantiële rol spelen in het denken over en omgaan met vraagstukken als biodiversiteit, klimaatadaptatie, hittestress en/of watergerelateerde kwesties?

Over de sprekers

Minji Kim - ACPA PhD candidate - is een geluidskunstenaar en instrumentenbouwer die werkt aan de relatie tussen geluid en ecologie in kustgebieden in Nederland en Zuid-Korea.

Kevin Fairbairn - Postdoc bij ACPA - is muzikant en wetenschapper en werkt op het grensvlak van installatie, improvisatie, compositie en vakmanschap.

Marcel Cobussen - hoogleraar auditieve cultuur aan ACPA - onderzoekt hoe het herontwerpen van openbare geluidsruimtes het algemene welzijn van zowel mensen als niet-mensen kan verbeteren.

Nele Möller - promovendus aan de KU Leuven en LUCA School of Arts - is een in Brussel gevestigde kunstenaar die voornamelijk werkt met geluid, performance en schrijven. Haar op onderzoek gebaseerde praktijk richt zich op gesprekken in het bos, historische natuurinscripties, kritische veldopnames en luisterpraktijken.

Kim, Fairbairn en Cobussen zijn ook lid van ACPA's nieuw opgerichte Sound Studies Center.


West in the Former American Embassy


Lange Voorhout 102
2514 EJ, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden