ImagiNation: Hong Kong in Exile

 • Datum: 23 mei 10:00 - 20:00
 • Locatie: Nieuwspoort

Het eerste symposium, "ImagiNation: Hong Kong in Ballingschap" zal in 2024 plaatsvinden in Den Haag. Als thuisbasis van internationale gerechtshoven belichaamt Den Haag perfect de inzet van het symposium voor universele gerechtigheid. Het symposium is opgebouwd rond drie overkoepelende thema's - "Behoud van identiteit", "Artistiek activisme" en "Culturele hervorming" - en heeft als doel het verleden, heden en de toekomst van de artistieke en culturele ontwikkeling van de overzeese Hongkongse diaspora uitgebreid te onderzoeken.

1. Identiteit bewaren

  Gaat in op de uitdagingen van het behoud van de culturele identiteit van Hongkong te midden van zelfveroorzaakt geheugenverlies, het wissen van herinneringen en de ervaringen van diaspora. Van generatie op generatie leeft de angst dat de cultuur voor toekomstige generaties in de vergetelheid raakt. De discussies gaan over deze zorgen en onderzoeken manieren om de culturele geschiedenis en het erfgoed veilig te stellen, waardoor een beter begrip ontstaat van de manier waarop ontheemding de collectieve identiteit van Hongkongers wereldwijd beïnvloedt.

  2. Artistiek activisme

   Onderzoekt de dynamische relatie tussen kunst en activisme, met de nadruk op de centrale rol van kunst in sociale bewegingen en de naadloze integratie ervan met activisme. Het doel is om een brug te slaan tussen kunstenaars, cultuurbeoefenaars en sociale bewegingen, door de nadruk te leggen op de beweegredenen van kunst en te onderzoeken hoe kunst kan dienen als motor voor maatschappelijke verandering. De discussies gaan verder dan statische artistieke expressie en gaan dieper in op hoe kunst een significante bijdrage kan leveren aan maatschappelijke kernwaarden.

   3. Culturele hervorming

    Onderzoekt hoe Hongkongers, zelfs als ze in het buitenland wonen, de cultuur van Hongkong kunnen belichamen te midden van de uitdagingen en kansen die de toekomst biedt. Tijdens de discussies zal diepgaand worden nagedacht over het herdefiniëren en transformeren van de rijke en diverse culturele vitaliteit van Hongkong in het licht van een voortdurend veranderende wereld. Het doel is om gezamenlijk innovatieve benaderingen en strategieën te verkennen om de continuïteit van de cultuur van Hongkong binnen de diaspora veilig te stellen voor toekomstige generaties.

    Wetenschappers, pleitbezorgers en kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om te discussiëren over de veerkracht van Hongkong te midden van voortdurende veranderingen, om zo bij te dragen aan de opbouw van een toekomst voor de ontheemde bevolking van Hongkong. Doe mee aan een onvergetelijk symposium met inspirerende discussies, interactieve workshops en optredens op ImagiNation: Hong Kong in Ballingschap! Laten we de Lion Rock spirit van Hong Kong en de veerkracht van haar inwoners vieren. Bereid je voor op krachtige verhalen over hoop, moed en vastberadenheid van de diaspora van Hongkong.

    Sprekers

    Harry van Bommel - Voormalig Nederlands parlementslid

    Alex Chow - Bestuurslid van de Hong Kong Democracy Council, gevestigd in Amerika.

    Jens Galschiøt - Beeldhouwer van de Pillar of Shame, gevestigd in Denemarken.

    Mevrouw Tsering Jampa - Voormalig uitvoerend directeur van de Internationale Campagne voor Tibet Europa

    Dr. Joseph Lian - Voormalig hoogleraar aan de Yamanashi Gakuin Universiteit, gevestigd in Japan.

    Dr. Kacey Wong - Politiek kunstenares uit Hong Kong, gebaseerd in Taiwan.

    Zhou Fengsuo - Oprichter van Humanitarian China, gevestigd in Amerika.

    Meer informatie over dit evenement: www.artandculturehk.com

    praktische informatie:

    Datum: 23 mei 2024

    Ontvangst: 09:30 uur

    Aanvangstijd: 10:00 uur

    Einde: 20:00 uur

    Naast aanmelden is het ook noodzakelijk om je aan te melden voor toegang tot Nieuwspoort in het gebouw van de Tweede Kamer via deze link en een ID mee te nemen.


    Nieuwspoort


    Bezuidenhoutseweg 67
    2594 AC Den Haag

    Toon op kaart

    Aanmelden