Hoe kunstmatige intelligentie en automatisering de staat en oorlog overbodig maken
- Datum: 14 november
- Tijd: 16:00
- Locatie: Asser Institute
Op 14 november 2024 zal Dr. Rupert Barrett-Taylor een DILEMA-lezing geven over kunstmatige intelligentie en automatisering en hoe deze technologische ontwikkelingen op het slagveld de staat en oorlog ondergeschikt maken aan oorlogsvoering. Na de lezing is er een vraag- en antwoordsessie onder leiding van Klaudia Klonowska (DILEMA-project), gevolgd door een netwerkborrel.
De lezing vindt persoonlijk plaats in het Asser Instituut.
Samenvatting lezing
Nordin en Oberg stellen dat oorlog niet langer hoofdzakelijk wordt begrepen als gewelddadige ontmoetingen door middel van gevechten, maar beter wordt begrepen door middel van processen en repetitieve gevechtsritmes. Ik stel dat dit juist komt door de toenemende bemiddeling van oorlogsvoering door digitale technologie, inclusief augmentatie met kunstmatige intelligentie. Dit is meer dan alleen de bemiddeling van het slagveld door de proliferatie van langeafstandswapens en sensoren, maar omdat oorlog zelf is gereduceerd tot een activiteit die management vereist op de manier van commercieel zakendoen.
Door deze lens is oorlogvoering een oefening in optimalisatie en efficiëntie, verwijderd uit de brute context. Dit is waarschijnlijk de relatie tussen het managerialisme, zoals Klikauer betoogt, en de technologieën van geoptimaliseerde oorlogvoering die het effect creëren dat Nordin en Oberg waarnemen. Het resultaat hiervan is een ontkoppeling tussen een traditioneel begrip van de rol die oorlogvoering speelt en de relatie met de staat en de realiteit van de moderne oorlog. Waar Clausewitz stelde dat oorlog een politieke daad was, beheert de moderne incarnatie ervan het proces van oorlogvoering, maar het geweld zelf en het doel van oorlog zijn bijkomstig aan dit proces. Een vraag voor wetenschappers en praktijkmensen is hoe de praktijk van oorlog terug te winnen en de staat aan te moedigen oorlogvoering te begrijpen in termen van de complexe effecten ervan op de mensen die eraan onderworpen zijn in plaats van als een probleem van optimalisatie en efficiëntie.
Spreker
Dr Rupert Barrett-Taylor - Alan Turing Institute
Dr Rupert Barrett-Taylor heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van defensie en veiligheid. Hij heeft een graad in lucht- en ruimtevaarttechniek en een master in oorlogswetenschappen. Zijn proefschrift is een socio-technische analyse die het conventionele begrip van software als belangrijkste middel voor het identificeren van doelen, het verbeteren van de organisatorische efficiëntie en het optimaliseren van het doelproces problematiseert en bekritiseert.
Ruperts ervaring omvat operationele inzet als burgeranalist en verbindingsofficier voor het Verenigd Koninkrijk in Afghanistan en werk als open-source analist in de private sector. Hij kwam bij het Alan Turing Institute na zijn tweede baan bij de Britse ambtenarij, waar hij als hoofd van het team het overheidsbrede Integrated Security Fund ondersteunde met gegevens en analytische expertise in het Foreign, Commonwealth and Development Office.
Asser Institute
R.J. Schimmelpennincklaan 20-22
2517 JN The Hague Aanmelden