Documentary Screening: A Tale of Two Starved Cities in Syria

  • Datum: 29 september 16:00 - 18:00
  • Locatie: The Hague Humanity Hub 

Filmvertoning en discussie georganiseerd door het Iraans Centrum voor Internationaal Strafrecht in The Hague Humanity Hub.

Hoe ervaart de burgerbevolking oorlog? Tijdens het conflict in Syrië hebben veel verschillende burgerbevolkingen geleden. In deze film beschrijven degenen die de belegeringen van al-Fu'ah en Kefriya in de provincie Idlib, Noord-Syrië in de buurt van Aleppo hebben meegemaakt hun ervaringen toen de meeste humanitaire toegang werd geblokkeerd en honger heerste.

Deze steden, met een overwegend sjiitische bevolking, werden gecontroleerd door Syrische regeringstroepen. Van 2015-2018 werden ze belegerd door Syrische rebellengroepen. Duizenden burgers zaten in de val. Zelfs toen de belegeringen werden opgeheven en mensen werden geëvacueerd, werden hun konvooien aangevallen.

De documentaire vormt de achtergrond voor een discussie over het gedrag van het Internationaal Humanitair Recht tijdens belegeringen. Wat is rechtmatig gedrag? In hoeverre kan de burgerbevolking worden gebruikt als drukmiddel bij politieke onderhandelingen? Wanneer gewapende groepen belangrijke spelers zijn naast staatstroepen, welke verplichtingen hebben zij dan volgens het IHR? Hoever is ons begrip van uithongering als oorlogswapen inmiddels gevorderd?

De discussie zal gaan tussen professor Terry Gill, emeritus hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam, Jolanda Andela van de Eramus School of Law en Mohammad Zakerhossein, assistent-professor van de Universiteit van Teheran en regisseur van de documentaire. Janet H Anderson, journalist en podcast host zal de moderator zijn.

The Hague Humanity Hub 


Fluwelen Burgwal 58
2511 CJ

Toon op kaart

Aanmelden