Concert voor Vrede en Recht- Bruckner & Kortekaas

  • Datum: 18 november 20:00 - 22:00
  • Locatie: Kloosterkerk

Het Residentie Bachkoor viert in 2022 zijn 150ste verjaardag. Na een uitverkochte Matthäus-Passion en het jubileumconcert Haagse Kanjers in de nieuwe Haagse concertzaal Amare, zet het koor in het nieuwe seizoen het feest voort met het Concert voor Vrede en Recht.

Het Residentie Bachkoor voert, onder leiding van dirigent Jos Vermunt, de Mis in e van Anton Bruckner voor 8-stemming koor en 15 blazers uit. Samen met een nieuwe werk van Bram Kortkaas, dat hij in opdracht van de jarige heeft gecomponeerd. Het Residentie Bachkoor zet hiermee een traditie voort die in 1972, bij het 100-jarige jubileum, is ingezet. In dat jaar schreef Marius Monnikendam Trois psaumes, pour le temps present voor het Residentie Bachkoor. In 1997 vroeg het Bachkoor oud-lid Peter-Jan Wagemans een werk te schrijven voor dezelfde bezetting als de mis in e van Anton Bruckner: De regenboogbrug. Bruckner componeerde de Mis in e in 1866 in opdracht van de bisschop van Linz. In het werk smelten laatromantische muziek en kerkelijke invloeden prachtig samen. Het nieuwe werk van Bram Kortekaas is een muzikale reactie op deze mis voor koor en 15 blazers.

Het Residentie Bachkoor koos componist Bram Kortekaas uit alle Nederlandse componisten die de afgelopen 15 jaar zijn afgestudeerd. Als tekst is het pacifistische pamflet Dulce bellum inexpertis van de Nederlandse denker Desiderius Erasmus gekozen. Een wereldlijke tekst in het Latijn tegen oorlog, die perfect past bij Den Haag, stad van vrede en recht. Erasmus schetst hierin de in zijn ogen bedrieglijke ideeën over oorlog in zijn tijd en stelt daar zijn eigen pacifistische, op het evangelie gebaseerde theorieën tegenover. “Iedereen die weet wat oorlog is, heeft er een afschuw van. Er is niets slechter en niets dat meer vermeden zou moeten worden. Oorlog is onmenselijk en onchristelijk”, stelt hij. De tekst werd gekozen voor de oorlog in Oekraïne. Dit conflict maakt Erasmus’ tekst over de ellende van oorlog nog betekenisvoller en relevanter.


Kloosterkerk


Lange Voorhout 4
Den Haag, 2514 ED Netherlands

Toon op kaart

Aanmelden