Europadag: deze dingen kan jij doen, kijken, lezen en luisteren

Lezen: Human Library 

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Klopt ons vooroordeel over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?

Ga naar de Human Library voor de verhalen.

Lezen: Wat Europa voor mij doet

Hoe beïnvloedt Europa ons dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby's, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten? En welke vorm neemt Europa aan in onze steden en regio's?

Waar je ook woont, hoe je je brood ook verdient of wat je ook doet, de EU beïnvloedt jouw dagelijks leven als EU-burger. Op deze website vind je een aantal korte teksten over resultaten en acties van de EU die zich specifiek richten op de burger als individu. 

Ga naar Wat Europa voor mij doet en ontdek.

Doen: Rollenspel EU-besluitvorming

Wil je met je studenten, je vrienden, je werknemers of een andere groep mensen kennis maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te spelen aan de hand van de Chocoladerichtlijn.

Je kunt het rollenspel hier downloaden.

Kijken: In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt

De VPRO trekt samen met Geert Mak door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

Alle afleveringen zijn te bekijken via Youtube.

Luisteren: Europa om je heen

In de podcast 'Europa om je heen' hoor je verhalen over het Verdrag van Maastricht, Kamp Westerbork, het Vredespaleis en de Koloniën van Weldadigheid en waarom zij bepalend zijn voor de geschiedenis van Europa of de Europese Unie.

Luister de podcast hier.

Luisteren: Betrouwbare Bronnen
Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en deskundigen. Ook Europese en internationale kwesties komen aan bod.

Luister de podcast hier