Dit was de Just Peace Bevrijdingsdag 2023


Vorige week stonden we tijdens Bevrijdingsdag met onze stand op Het Plein van de Vrede. Samen met Colors for Peace vroegen we alle kinderen die onze stand bezochten om een kunstwerk te maken en antwoord te geven op de vraag: wat betekent vrede voor jou? 🕊️ 

Colors for Peace is een non-profit organisatie die internationaal kinderkunst bevordert om de culturele, sociale en economische afstand tussen rijke en arme landen te verkleinen. Hun doel is het bijbrengen van kinderen over de hele wereld over Vrede.

"Vrede is pas echt vrede, als iedereen vrede heeft"


Tekeningen vol betekenis

De tekening links is van een Nederlands meisje genaamd Hannah. Zij associeert vrijheid met de oorlog die nu gaande is in Oekraïne. Volgens haar is "Vrede is pas echt vrede, als iedereen vrede heeft." Ze tekende daarom de Oekraïense vlag en de regenboogvlag.

De tekening rechts is van een meisje ongeveer even oud als het meisje van de tekening links. Ze is samen met haar ouders naar Nederland gevlucht vanuit Oekraïne en wonen hier nu een jaar. Dit meisje had Nederland getekend: een windmolen, de huizen zoals ze die hier zag en een ijskraam. 


Terugkerende thema's

De grootste thema's van de dag waren een regenboogvlag en de Oekraïense vlag. Wanneer we de kinderen vroegen wat ze hadden getekend en waarom, luidde het antwoord: "dat iedereen mag houden van wie hij of zij wil en mag zijn wie hij of zij is."

Én dus de vlag van Oekraïne. De kinderen koppelde de oorlog in Oost-Europa aan het idee dat er pas echt vrede is, als iedereen op de wereld vrede heeft.

We vroegen waarom dit kindje 'je hard is rood' had opgeschreven. Waarop hij antwoordde: 

“Nou, bij vrede moet je echt heel erg lief zijn voor elkaar en hoe liever je bent, hoe feller je hard wordt."