Minority Rights in India: Assessing Trends in the First Half of 2023

  • Datum: 26 juni 12:00 - 13:00
  • Locatie: Online

Voor religieuze en etnische minderheden in India werd de eerste helft van 2023 gekenmerkt door willekeurige arrestaties, buitengerechtelijke sloop van huizen, beschuldigingen van illegale religieuze conversies, aanvallen door bendes en lynchpartijen. Het Early Warning Project in 2023 rangschikt India op de 8e plaats van 162 landen met het hoogste risico op massale wreedheden tegen religieuze minderheden. Het 2023 USCIRF rapport noemt India als een "land van bijzondere zorg" met betrekking tot de vrijheid van godsdienst en overtuiging. Deze briefing komt op een cruciaal moment, nu de EU-richtsnoeren voor de bevordering en bescherming van de vrijheid van godsdienst en overtuiging 10 jaar oud worden en de EU de balans opmaakt van de uitvoering ervan. De rechten van minderheden liggen onder vuur in India, en daarmee ook de waarden van mensenrechten en democratische vrijheden waarop de relatie tussen de EU en India is gebaseerd.

Sprekers zullen zijn:

Dr. Ritumbra Manuvie is permanent lid van de Faculteit aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens oprichter van Stichting The London Story. Dr. Manuvie werkt veel aan burgerschap, uitsluiting, propaganda en desinformatie in India. Ze maakt deel uit van consortia die werken aan Destination Democracy in de EU en is een van de ontvangers van de Ethics Law Society en AI Consortium Grant van NWO.

Pater Cedric Prakash is jezuïtisch priester en mensenrechtenactivist op een onvoorwaardelijke en niet aflatende zoektocht naar rechtvaardigheid en harmonie. Hij heeft geleefd en gewerkt met inheemse volken, in sloppenwijken, met ontheemden in Syrië, Jordanië, Irak en Libanon, met protestanten en katholieken in het conflict in Ierland, en verleende humanitaire noodhulp tijdens het bloedbad op de Sikhs in India in 1984 en de Gujarat pogrom in 2002. Hij ontving het Legioen van Eer van Frankrijk (2006), de Mother Teresa International Award (2013) en verschillende andere onderscheidingen.

Kavita Srivastava is nationaal secretaris van de People's Union for Civil Liberties (PUCL), de grootste mensenrechtenorganisatie van India. De PUCL streeft ernaar de burgerlijke vrijheden en mensenrechten van alle leden van de samenleving te verdedigen. Met de PUCL heeft ze zaken aangespannen bij de hoogste gerechtshoven van India voor bescherming tegen uitbuiting van minderheden en gevochten tegen door de staat gesponsord geweld, zowel door bendes als door gewapende troepen.

Ambassadeur Stephen Rapp is de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor oorlogsmisdaden. Hij was onlangs lid van het panel van onafhankelijke internationale deskundigen, dat in 2022 concludeerde dat er bewijs is van waarschijnlijke schendingen van het internationaal recht tegen moslims in India. Rapp was ook de aanklager van het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone van 2007 tot 2009, waar hij de vervolging leidde van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Ambassadeur Fatou Bensouda is een Gambiaanse advocaat en voormalig aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Momenteel is zij de Gambiaanse Hoge Commissaris in het Verenigd Koninkrijk. Ze gaf ook belangrijk advies aan een panel van onafhankelijke internationale deskundigen, dat in 2022 concludeerde dat er bewijs is van waarschijnlijke schendingen van het internationaal recht tegen moslims in India.

Let op, dit evenement is Engelstalig. 

OnlineAanmelden