Movies That Matter Festival: Camera Justitia Day

  • Datum: 28 maart 11:00
  • Locatie: Filmhuis Den Haag and Theater aan het Spui Grote Zaal

Samen met het Asser Instituut en de VU Amsterdam presenteert het Movies that Matter Festival op donderdag 28 maart 2024 de Camera Justitia Dag. Camera Justitia zet de relatie tussen global justice, internationaal recht en film in de schijnwerpers en bestaat uit drie onderdelen: het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night. Combinatietickets zijn nu verkrijgbaar.

Global Justice Cinema Seminar

Documentaire film is een zeer krachtig medium op het gebied van global justice. Het kan mensenrechtenschendingen documenteren, oorlogsmisdaden voor de rechtbank bewijzen of een sterke oproep tot solidariteit en actie overbrengen. Maar documentaire maken is nooit zomaar een 'neutrale' registratie van de werkelijkheid.

In twee sessies nodigen Professor Wouter Werner en Dr Sofia Stolk je uit om het verband tussen rechtvaardigheid, documentaire film, waarheid en bewijs te verkennen met een focus op de films in de Camera Justitia competitie. Het seminar stelt je in staat om kritisch te kijken, te beoordelen en te discussiëren over wat deze films communiceren en hoe dit wordt bereikt.

Het Global Justice Cinema Seminar is onderdeel van de Camera Justitia dag. Toegang tot het Seminar is alleen mogelijk met een Camera Justitia combiticket, dat toegang omvat tot het Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night.

Het Seminar bestaat uit twee delen. Tussen de twee delen wordt een lunch verzorgd, deze is inbegrepen in het combiticket.

Masterclass Camera Justitia

De Camera Justitia Masterclass 2024 wordt gegeven door rechter Hilary Charlesworth. Geïllustreerd door filmfragmenten van de Camera Justitia wedstrijd van dit jaar, zal rechter Charlesworth met moderator Marieke de Hoon (Universiteit van Amsterdam) spreken over haar indrukwekkende carrière als internationaal jurist, haar huidige werk als rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en haar academisch onderzoek.

De Camera Justitia Masterclass isgratistoegankelijk voor jongeren tot 30 jaar. Het is wel verplicht om vooraf een ticket te reserveren.

Nacht van de Camera Justitia: Soundtrack van een staatsgreep

De Camera Justitia Night richt zich op de vele aspecten en vormen van rechtvaardigheid. We vertonen de monumentale documentaire Soundtrack to a Coup d'Etat, geregisseerd door Johan Grimonprez.

Jazz, dekolonisatie en mensenrechtenactivisme zijn met elkaar verweven in deze historische achtbaan die de episode uit de Koude Oorlog herschrijft waarin muzikanten Abbey Lincoln en Max Roach de VN-Veiligheidsraad bestormden om te protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba.

Johan Grimonprez (1962, België) is een gerenommeerd filmmaker, multimedia-artiest en curator. Grimonprez' veelgeprezen werk danst op de grenzen van praktijk en theorie, kunst en cinema, documentaire en fictie, en eist een dubbele kijk van de kijker. Geïnformeerd door een archeologie van hedendaagse media, zoekt zijn werk naar de spanning tussen het intieme en het grotere plaatje van globalisering.

Dichter en spoken word artiest Sydney Lowell zal de avond openen met een performance van ritmische poëzie. De avond wordt gehost door Maral Khajeh, die samen zal zitten met de regisseur van de film, Johan Grimonprez, voor een inspirerend gesprek over de film.

DJ Mo Wrights draait voor en na het programma een op jazz geïnspireerde set in de foyer van Theater aan het Spui.

Programma

11:00 - 12:30 | Global Justice Cinema Seminar: deel 1 Filmhuis Den Haag - studio B

12:30 - 13:30 | Lunch

13:30 - 15:00 | Global Justice Cinema Seminar: deel 2 Filmhuis Den Haag - studio B

16:00 - 17:15 | Masterclass Camera Justitia Filmhuis Den Haag - zaal 5

19:30 - 22:30 | Camera Justitia Night: Soundtrack van een staatsgreep Theater aan het Spui Grote Zaal

Tickets

COMBITICKET € 50,-

COMBI-TICKET (onder 31 jaar) € 25,-

Het combiticket is inclusief het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night. Mensen onder de 31 jaar kunnen een combiticket kopen tegen een gereduceerd tarief.

Het Global Justice Cinema Seminar kan alleen worden bijgewoond met een combiticket voor de Camera Justitia dag. Losse tickets voor de Masterclass zijn verkrijgbaar vanaf 29 februari. Losse kaarten voor de Camera Justitia Night zijn verkrijgbaar vanaf 7 maart.

Filmhuis Den Haag and Theater aan het Spui Grote Zaal


Spui
2511 BT, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden