Masterclass Is vrede uit te beelden? Ronald Ophuis & Renate Schepen

  • Datum: 11 oktober 18:30 - 21:00
  • Locatie: Stroom Den Haag 

In het kader van de programmalijn See You in The Hague en Just Peace Month 2022, organiseert Stroom Den Haag twee workshops rond het thema kunst en vrede. 

In een wereld waarin oorlog, geweld, crisis en conflict steeds meer naar de voorgrond komen, is het belangrijk om te kijken welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Kunst biedt nieuwe invalshoeken en levert zo een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Conflict en oorlog kent al een traditie van verbeelding in onze cultuur, maar hoe zit het met de verbeelding van vrede?

Vrede is een of misschien het meest belangrijke doel dat de samenleving - en ook vaak het individu - heeft. Vrede kan op verschillende manieren worden toegepast en uitgelegd, en kent zo geen vaste definitie. Toch is er een overeenstemming in hoe we ons tot vrede, of het idee van vrede, verhouden. Het uitgangspunt voor deze workshops is de zoektocht naar wat vrede eigenlijk is, hoe we ons ertoe verhouden vanuit de individuele en collectieve trauma's die ons leven bepalen en de wijze waarop dit doorwerkt in het maakproces. We nodigen je uit om samen met beeldend kunstenaars en filosofen op deze vragen en thema's te reflecteren vanuit verschillende kunstpraktijken en methoden.

Ronald Ophuis staat bekend om het verbeelden van traumatische situaties. Zijn werk wordt geroemd vanwege de kracht die uitgaat van het durven benoemen en verbeelden van gewelddadige situaties die voorbijgaan aan onze verbeeldingskracht, en die we collectief proberen te vermijden. Hij daagt de toeschouwer uit om te kijken, ook als dit pijn doet, om juist zo het taboe en de stilte te verbreken die aan de oorsprong ligt van dergelijke situaties. Het afgelopen jaar is Ronald Ophuis in zijn eigen werk op zoek gegaan naar de mogelijkheid om vrede te verbeelden, de andere kant van het spectrum. Tijdens de masterclass zal hij zijn bevindingen delen en verbinden aan zijn vergaande inzicht in de rol van de kunstenaar als activist zonder politieke beweging.

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Vanuit haar onderzoek in de interculturele filosofie en naar vormen van dialoog, heeft ze zich gespecialiseerd in verschillende bronnen van kennis en kennisoverdracht. Ze is activist voor epistemic justice, oftewel het erkennen van verschillende vormen van kennis, kennisdragers en het bewust worden van machtsmechanismen die dit beïnvloeden. Ze beschrijft dit in het boek van haar dissertatie Kimmerle's Intercultural Philosophy and Beyond. The Ongoing Quest for Epistemic Justice (Routledge, aug 2022). In deze masterclass zal zij de dialoog begeleiden over de relatie vrede en conflict, en onderzoeken of kunst een vorm van kennis kan zijn die bijdraagt aan het inzicht in hoe we ons tot zowel vrede als conflict willen verhouden.


Deelname en aanmelden
Deelname aan de workshops is gratis, en studenten van de KABK krijgen 1 ECTS voor deelname. Iedere workshop bestaat uit twee keer een dagdeel, en verwacht actieve participatie van de deelnemers. Afhankelijk van de workshop wordt er bijv. met praktische opdrachten gewerkt.

Stroom Den Haag 


Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden