Heeswijkplein (Moerwijk) 24/7 Veilig voor Iedereen

  • Datum: 29 september 15:00 - 22:00
  • Locatie: Voormalig Schoolgebouw

Workshop  georganiseerd door Platform STAD: Zodat thuis echt thuis voelt en de publieke ruimte veilig

Het Heeswijkplein in Moerwijk werd in 2017 opnieuw ingericht. Lovende woorden waren er voor het ontwerp en de participatie van de bewoners. Toch voelt nog niet iedereen uit de buurt zich veilig in deze omgeving. Dat geldt vooral voor de avond en de nacht. Daarom organiseert Platform STAD een ontwerpatelier over de veiligheid en leefbaarheid rondom het Heeswijkplein. 

Dit doen we met bewoners en een ontwerpteam van professionals. Zij bedenken (samen) ideeën zodat deze plek overdag en in de avond als veilig en prettig wordt ervaren. Waarom durven mensen in de avond de straat niet op? Kan een andere inrichting, alternatieve verblijfsruimtes of verlichting hier iets aan veranderen? Tijdelijke inrichting maken vanuit de ideeën die tijdens deze eerste bijeenkomst naar voren komen, maken we (op een later moment) een tijdelijke experimentele proefopstelling. Zo wordt de inrichting in de openbare ruimte zichtbaar voor iedereen. En testen we of de ideeën ook echt werken. De uitkomsten presenteren we daarna in een STADgesprek.

Programma workshop 29 september 2022
In deze bijeenkomst op 29 september 2022 kijken we eerst terug op onderzoek dat al in Moerwijk gedaan is door Remy Kroeze van Dear Hunter. Veel inwoners van Moerwijk zijn heel betrokken bij hun leefomgeving.
Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank) vertelt over veilige inrichting van de openbare ruimten.
En Eline Keus (Oase stedenbouw en landschap) over de rol van landschapsontwerp.
Denis Oudendijk van Refunc laat zien hoe zij restmateriaal gebruiken voor allerlei voorwerpen en inrichting van de openbare ruimte.
Vervolgens gaan zij met de deelnemers aan de slag. Hoe is de beleving van de veiligheid en leefbaarheid gedurende verschillende momenten van de dag? Wat is er nodig voor een veilige omgeving van het Heeswijkplein?

15.30 uur inloop met koffie en thee
16.00 uur
welkom door Bram Heijkers (Platform STAD)
16.10 uur
presentaties over Moerwijk, sociale veiligheid en ontwerp van de openbare ruimte: Remy Kroeze (Dear Hunter), Eline Keus (OASE stedenbouw en landschap), Tobias Woldendorp (WoldendorpWildervank), Denis Oudendijk (Refunc)
17.00 uur
gezamenlijke verkenning omgeving Heeswijkplein (wandeling).
18.00 uur
maaltijd en start workshop
20.30 uur
wandeling naar het plein in het (schemer)donker
21.00 uur
vervolg workshop
22.00 uur afsluiting met een drankje

Voormalig Schoolgebouw


Twickelstraat 5
2531 PW Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden