Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer

  • Datum: 02 oktober 12:30 - 14:00
  • Locatie: Het Nationale Theater

Neem plaats in een ligstoel in een donkere zaal en luister. Lex Bohlmeijer, correspondent goede gesprekken bij De Correspondent, neemt een podcast op in Theater aan het Spui. Hij gaat in gesprek met mensen uit de politiek, kunsten, journalistiek en wetenschap, die een bijzonder en vaak onbekend verhaal hebben. Op zondag 2 oktober gaat Bohlmeijer in gesprek met Valika Smeulders.

Over Valika Smeulders
Dr. Valika Terry Smeulders is een Nederlands wetenschapper en curator, gespecialiseerd in cultureel erfgoed en de presentatie van het koloniale verleden. Meerstemmigheid is een terugkerend thema in haar publicaties en werkzaamheden. Van 2017 tot 2020 was ze conservator bij het Rijksmuseum Amsterdam, waar ze sindsdien hoofd geschiedenis is. Samen met drie collega conservatoren ontwikkelde ze daar de veelbesproken Slavernij tentoonstelling. Smeulders: "Het gaat mij om de maatschappelijke relevantie van geschiedenis zoals vervat is in het Ghanese woord sankofa: kennis over het verleden helpt ons navigeren richting de toekomst."

Bohlmeijer: “Ik vind luisteren een wondermooi ding. Het wordt heel erg veronachtzaamd. We willen allemaal praten, praten, praten. Ik heb het idee dat ieder mens het fijn vindt om waargenomen te worden door iemand anders. Dat is een soort mensenrecht. Luisteren is een actieve bezigheid.”

Het Nationale Theater


Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden